Verfrissende rabarbersiroop

Foto Cathy Van de Moortele
Toen we ons huis 21 jaar geleden kochten, kregen we er meteen een grote tuin bij. Boordevol onkruid, wildgroei en struiken, maar tussen al die woestenij stond ook een grote rabarberplant. We hebben ze gehouden en er later nog eentje bijgeplant. Nog geen spijt van gehad, want elk jaar wordt de rabarber op tijd geplukt en verwerkt tot lekkers.
Dit jaar maak ik voor het eerst rabarbersiroop. Heerlijk om een scheutje van deze zelfgemaakte siroop door een glas bruisend water te mengen of er je gin&tonic mee te verrijken. De flesjes had ik al een tijdje geleden gekocht, zonder enig doel op dat moment, maar nu wist ik meteen waarvoor ze bedoeld waren al die tijd, dankzij dit recept uit het magazine van Delhaize.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr rabarber, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 125 gr water
  • 100 gr fijne griessuiker
  • sap van 1/4 citroen
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de rabarber met het water en de suiker in een pan met zware bodem. Ik gebruik hiervoor de fonduepan van Le Creuset.
  • Breng de rabarber aan de kook in de suikersiroop. 
  • Zet het vuur zachter en laat de rabarber in 20 min zacht worden.
  • Af en toe eens roeren of de rabarber nog wat fijner maken met een pureestamper.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Giet de massa door een zeef.
  • Giet de siroop in een flesje en zet ze koel weg.
TIP:

Schil de rabarber niet, zodat je siroop een mooie kleur krijgt. Kies de roodste stengels.

Reacties