Saffraanbrood met rozijnen en krenten

Foto Cathy Van de Moortele
Via Instagram leerde ik Amir kennen. Amir en zijn vrouw komen oorspronkelijk uit Iran, maar wonen nu in Denemarken. Hij volgt mijn Instagram en stuurde me onlangs een pakketje thee,
gedroogd fruit en Perzische saffraan op. Niet enkel te gebruiken voor rijstpap maar bijvoorbeeld ook voor dit saffraanbrood: een mals kruim, een diepe gele kleur en rijk van smaak. Een ideaal weekendbrood, dat je enkele dagen nadien nog kan toasten of je kan er wentelteefjes van maken.
Dit lange brood heb ik gebakken in de grote broer van de broodbakbol van Emile Henry.

Wat hebben we nodig:
  • 320 gr (ongezoete haver*)melk, lauwwarm
  • 1/4 theelepel saffraandraadjes, fijngestampt
  • 21 gr verse gist
  • 115 gr water, lauwwarm
  • 5 gr suiker
  • 735 gr witte broodbloem (ik heb Tradition française gebruikt)
  • 135 gr krenten
  • 70 gr donkere rozijnen
  • 30 gr (soya*) boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de melk met de saffraan en laat het geheel 10 min trekken.
  • Los de gist op in het water en voeg de suiker toe. Laat het papje 10 min staan.
  • Doe de melk en het water in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de bloem, krenten en rozijnen toe.
  • Laat de Kenwood 8 min kneden en voeg ondertussen de boter en het zout toe.
  • Het deeg mag niet meer aan je handen blijven kleven, maar mag wel nog iets plakkerig aanvoelen.
  • Kneed het deeg nog eens goed door en laat het dan 1u - 1u30 rijzen onder een handdoek, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het brood door het met je vuisten plat te drukken.
  • Rol het brood mooi op en leg het in de bakvorm, die je lichtjes ingevet en met bloem bestoven hebt.
  • Zet het deksel op de vorm en laat het brood nog 20 - 30 min rijzen of tot het net aan de rand van de vorm komt.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het brood lichtjes met bloem en geef het een lange insnijding met een scherp (lame) mesje.
  • Zet het deksel weer op de vorm en bak het brood 35 min.
  • Verwijder het deksel en draai de vorm om, zodat het brood er mooi uitvalt.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Dit brood kan volledig vegan* gemaakt worden.
Je kan het brood uiteraard ook gewoon op een bakblik bakken. Of je bakt er 2 kleinere broden mee, die je in 2 bakvormen legt.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties

May zei…
Hallo , waar koop je die bakvorm van Emile Henri ?