Lasagne vegan

Foto Cathy Van de Moortele
Of ik verse pasta kan maken zonder eieren? Ik ben gewend om pasta met eieren te maken, maar ik wou het zeker proberen: pastabloem, water en olijfolie. Klaar! Daarbij een traag gesudderde tomatengroentensaus en een bechamelsaus met melkvervanger. Niet eens zo moeilijk en even smaakvol.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr pastabloem de Cecco
  • 100 gr water, warm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1/2 courgette, in fijne brunoise gesneden
  • 1 glas rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • 1 takje verse oregano
  • peper van de molen
  • zout
  • 30 gr olijfolie
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 450 gr Oatly havermelk barista (of een andere melkvervanger)
  • peper en zout
  • nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta door de bloem te mengen met het water en de olie. 
  • Kneed goed door tot je een samenhangend en soepel deeg bekomt.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minstens 30 min rusten op kamertemperatuur.
  • Maak ondertussen al de saus klaar.
  • Laat de olie warm worden. Fruit de ui glazig met de look. Neem hier gerust je tijd voor.
  • Voeg de blokjes courgette toe en laat ze meebakken tot ze wat zacht geworden zijn.
  • Blus af met de wijn en laat die praktisch helemaal inkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes met sap toe en voeg ook de kruiden toe.
  • Laat de saus 2u trekken op een heel zacht vuurtje en roer af en toe. Voeg wat water toe als de saus te droog dreigt te worden. Verwijder de laurier voor je de lasagne begint samen te stellen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschotel lichtjes in met olijfolie.
  • Rol het pastadeeg uit tot lange lasagnevellen (ik neem het formaat van mijn ovenschotel). 
  • Laat de vellen even drogen op wat extra pastabloem.
  • Maak de bechamelsaus: laat de olie warm worden. Meng de bloem met de olie tot een roux en laat de bloem even meebakken om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Voeg de havermelk in 2x toe en klop goed door tot je een mooi gebonden saus krijgt.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Hou de saus warm.
  • Stel de lasagne samen: Schep een klein beetje tomatensaus in de ovenschaal.
  • Leg een eerste vel lasagne in de schaal. 
  • Schep een grote lepel tomatensaus op de pasta en lepel er wat bechamel over.
  • Dek af met een volgend vel pasta.
  • Ga zo door tot je pasta (of saus) op is. De bovenste laag bestaat uit tomatensaus met daarop bechamel.
  • Zet de ovenschotel 45 min in de oven of tot de lasagne gaar is.
TIP:

Kies zelf welke melkvervanger je gebruikt.

Reacties