Gevulde tomaten

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is echt nostalgie. De zon laat zich niet zien, het voelt zelfs wat frisser aan en ik heb zin in een warm ovengerecht. Bij het doorbladeren van verschillende kookboeken, besluit ik om gevulde tomaten te maken. Zo lang geleden, zo hartverwarmend.

Wat hebben we nodig:
  • 4 vleestomaten
  • peper en zout
  • 500 gr gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • peterselie, fijngesnipperd
  • nootmuskaat
  • 20 gr Nazareth kaas, geraspt
  • 4 klontjes boter
  • 2 takjes rozemarijn
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.  Zet een kleine ovenschaal klaar, waar de tomaten net inpassen zonder om te vallen.
  • Snij het kapje van de tomaten en leg ze even apart.
  • Met een meloenlepel hol je de tomaten uit, zonder ze kapot te maken. (gebruik het tomatenpulp voor een andere bereiding)
  • Kruid de binnenkant van de tomaten met peper en zout en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de vulling: meng het gehakt met de uisnippertjes, look, peterselie en kruid met peper, zout en verse nootmuskaat. Meng de kaas door het gehakt en verdeel in 4 gelijke delen.
  • Rol grote ballen van de vulling en stop ze in de tomaten.
  • Leg op elke vulling een klontje boter, zet het kapje weer op de tomaten, leg de takjes rozemarijn erbij en schuif de gevulde tomaten 1u in de oven.
  • Serveer met Griekse rijst of aardappelpuree.
TIP:

Neem zeker vleestomaten als je ze wilt vullen.

Reacties