Pasta zonder ei

Foto Cathy Van de Moortele
Daar ik mijn pasta in bijna alle gevallen zelf maak, moest ik een oplossing vinden voor als de jongste dochter thuis is. Ze eet namelijk vegan en dan kan ik geen eierpasta maken. Maar je kan natuurlijk ook gewoon pasta maken zonder ei: semolabloem (pastabloem) met een snuifje zout en water. Klaar! Probeer eens verschillende vormen uit. Ik heb er hier 4 voor je gemaakt: gnocchetti (kleine gnocchi), orecchiette (oortjes), cavatelli en fusilli. De laatste rol je rond een saté stokje, zodat je een holle pasta krijgt.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr semola de Cecco
  • snuifje zout
  • 200 gr water
Hoe gaan we te werk:

  • Leg de bloem op een bergje op je werkblad.
  • Maak een holte in het midden en strooi daar het zout in.
  • Giet een deeltje van het water in de holte en met een vork meng je het water met steeds meer bloem.
  • Blijf water toevoegen en zorg dat het water niet uit het bergje bloem wegloopt.
  • Eens alle water is toegevoegd en gemengd met de bloem, kan je het deeg beginnen kneden.
  • Kneed stevig door tot je deeg mooi homogeen en zacht geworden is.
  • Laat het deeg 15 - 30 min rusten in plastic folie.

Gnocchetti: Neem een stuk van het deeg en rol er een dun worstje van. Snij kleine stukjes van het rolletje deeg. Met je duim rol je elk stukje over een gnocchi plank. Leg de gnocchetti op een bakplaat waarop je pastabloem gestrooid hebt.


Orecchiette: Neem een stuk van het deeg en rol er een worstje van, niet te dik en niet te dun. Snij stukjes van 3 x 3 cm af. Leg een stukje voor je. Met een broodmes (gekartelde kant hou je van je weg), trek je het stukje deeg naar je toe. Vouw om tot oortjes. Leg de orecchiette op de bakplaat met pastabloem.

Cavatelli: Dit is een van de makkelijkste soorten om zelf te maken. Neem een stuk van het deeg en rol er een worstje van, niet te dik en niet te dun. Snij stukjes van 3 x3 cm af. Leg een stukje voor je. Met je wijsvinger en middelste vinger, breng je het stukje deeg naar je toe. Je krijgt een holle pasta. Leg de cavatelli bij de andere pastasoorten op de bakplaat met pastabloem.


Fusilli: Deze zijn superleuk om te maken. Neem een stuk van het deeg en rol er hele dunne worstjes van. Snij de stukjes op lengte 5 cm af. Zet het linkerdeel van het stukje deeg vast op een saté stokje en rol zo verder, tot het pastadeeg als een rolletje om de prikker zit. Schuif de fusilli voorzichtig van het stokje en leg ze te drogen op de bakplaat met pastabloem.



TIP:

Gebruik geen bloem op je werkblad en werk liefst op een houten plank. Bloem zal het deeg tegenhouden om er worstjes van te rollen.
Een gnocchiplankje kan je bv bij Dille & Kamille vinden.

Reacties