Pasta pistache

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog nooit eerder gehoord van pasta met een pesto van pistachenootjes. Wat een heerlijke gedachte! Ik was er dan ook meteen voor te vinden, toen onze voormalige Italiaanse uitwisselingsstudente Ilaria me op dit gerecht wees. Twee uur later stond het op tafel.

Wat hebben we nodig:
  • 90 gr gepelde pistachenoten, ongezouten
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 blaadjes verse basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie
  • olie
  • 1/2 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr mortadella, in blokjes gesneden
  • 30 gr vetstof
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 300 gr volle melk
  • peper en zout
  • 250 gr pasta
  • 50 gr mozzarella, geraspt
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 10 gr gepelde pistachenootjes, ongezouten, grof gehakt
  • extra Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een rechthoekige ovenschaal klaar.
  • We maken eerst de pesto van pistache: Maal de noten fijn. Voeg de Parmezaanse kaas, de basilicumblaadjes en olie toe en mix tot een pesto.
  • Zet de pesto nog even weg.
  • Laat wat olie warm worden in een grote pan.
  • Fruit het sjalotje glazig en voeg dan de mortadella toe.
  • Verhoog het vuur een beetje, zodat de mortadella wat kan kleuren.
  • Voeg de pesto volledig toe en schep om. Zet het vuur uit.
  • Maak de bechamelsaus: laat de vetstof smelten op het vuur. 
  • Roer de bloem onder de vetstof tot een roux en laat die even meebakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Voeg de melk toe en laat de saus een beetje indikken. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg 3/4 van de bechamelsaus bij de pesto en hou de rest apart.
  • Kook ondertussen de pasta al dente. Ik heb gekozen voor verse trofie, maar je kan ook macaroni gebruiken bijvoorbeeld of penne.
  • Schep de gare pasta onder de saus en voeg ook een beetje van het kookvocht toe. Dat zal helpen om alles goed te kunnen mengen.
  • Meng ook de mozzarella, Parmezaanse kaas en extra pistachenootjes onder het gerecht.
  • Breng alles over in de ovenschaal.
  • Verdeel de rest van de bechamelsaus over het gerecht en strooi er nog wat extra Parmezaanse kaas over.
  • Laat de pasta pistache 20 min in de oven staan.
  • Zet de schotel nog even onder de grill als je graag een korstje hebt (wie niet?).
  • Laat de schotel nog 15 min staan, vooraleer je hem uitschept, zodat het gerecht wat vaster wordt. Verbrand je tong niet!
TIP:

Kies geen gezouten pistachenoten.
Je kan ook grana padano gebruiken ipv Parmezaanse kaas en provolone ipv mozzarella.
Mortadella lijkt een beetje op hespenworst. Er zitten vaak pistachenootjes in.

Reacties