Teriyaki wok met rundsvlees

Foto Cathy Van de Moortele
Een grote filet pure, vers gemaakte noodles, heel veel groentjes en een sticky teriyaki saus die niet uit een flesje komt? Oh yes! Vergeet niet om dit wokgerecht voor 4 af te werken met getoaste pinda's, wat vers geplukte koriander en extra knapperige sojascheuten.

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta van 2 eieren en 200 gr pastabloem (of tagliatelle uit het versvak in de supermarkt)
  • 50 gr sojasaus
  • 100 gr water
  • 40 gr donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
  • 1 eetlepel wokolie
  • 1 grote filet pure, in repen gesneden
  • peper van de molen
  • grof zout
  • 1 eetlepel wokolie
  • 1 grote ui, gepeld en in maantjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in repen gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in lucifers gesneden
  • de harde delen van een mini paksoi, in stukken gesneden
  • 4 kastanjechampignons, schoongemaakt en in plakken gesneden
  • de blaadjes van een mini paksoi, in reepjes gesneden
  • 3/4 zakje sojascheuten
  • 50 gr diepvrieserwtjes
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels gezouten pinda's, getoast in een heet pannetje en daarna grof gehakt
  • enkele blaadjes verse koriander
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 1/4 zakje sojascheuten
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta volgens het recept en verwerk ze tot tagliatelle. Laat ze even drogen.
  • Maak de saus: meng de sojasaus met het water, de suiker, honing en sesamolie. Zet aan de kant.
  • Laat de olie goed heet worden in de wok.
  • Kruid de steakrepen met peper en zout.
  • Bak de reepjes vlees kort aan in de wok, in meerdere beurten. Schep het vlees op een bord.
  • Zet ondertussen een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Kook de pasta tot hij beetgaar is.
  • Voeg wat olie toe aan de pan.
  • Roerbak de ui met de paprika, wortel en harde stukjes van de paksoi.
  • Voeg wat kookvocht van de pasta toe, zodat de groentjes niet aanbakken.
  • Van zodra de harde groenten wat zachter geworden zijn, voeg je ook de champignons, de blaadjes van de paksoi, de sojascheuten en de erwtjes toe.
  • Schud de wok regelmatig op en voeg een beetje kookvocht van de pasta toe als het wokgerecht te droog wordt.
  • Voeg de teriyaki saus toe en warm goed door.
  • Giet de tagliatelle af en voeg ze toe aan de wok. Schep goed om.
  • Los de maïzena op in het water en dik er de teriyaki saus mee in op een hoog vuur.
  • Voeg het gebakken rundsvlees weer toe en schep om.
  • Verdeel het gerecht over 4 kommen.
  • Werk af met pinda's, koriander, pijpajuintjes, sesamzaadjes en extra sojascheuten.
TIP:

De diepvrieserwtjes hoef je niet te ontdooien of voor te garen.
Vervang het rundsvlees door gebakken scampi.
Voor een wokgerecht, snij ik de champignons graag in ronde plakjes ipv schijfjes met een steeltje. Snij hiervoor het steelje weg en snij de champignon dan verder op in plakjes.
Je kan ook rumpsteak nemen ipv filet pure.
Laat het vlees kort bakken en haal het dan meteen uit de pan. De reepjes zijn dun en je wilt geen droog, taai vlees.


Reacties