Tradition française

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een plaatje! Als ik zo'n brood uit mijn broodbakbol haal, dan kan ik alleen maar glunderen van trots. De broodbakbol heeft hier al zoveel dienst gedaan en ik wil hem niet meer missen. De resultaten zijn gewoon te leuk en ik bereik niet hetzelfde effect wanneer ik het brood los in de oven zet. De stoom in de bol zorgt voor een goeie ovenrijs en een krokante, dunne korst. Het zachte kruim is ook meegenomen.  Het insnijden van een brood zorgt ook voor een mooie en gecontroleerde ovenrijs. Je hoeft het brood uiteraard niet zo vaak in te snijden als ik deed met dit brood, maar het oogt natuurlijk wel mooi. Ik doe dus niet mee aan de wij-eten-geen-brood-meer rage. Waarom zou ik dat ook willen?

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Tradition française (bloem voor wit brood)
  • 8 gr zout
  • 15 gr boter of olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Voeg ondertussen het zout en de boter toe.
  • Het deeg moet mooi soepel zijn en loskomen van de kom.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Keer de kom om op je werkvlak en ontgas het deeg.
  • Bol het deeg opnieuw op tot een strakke bol.
  • Leg het deeg op de onderste plaat van de broodbakbol. Bestuif die plaat eerst lichtjes met wat bloem.
  • Bestuif ook het deeg met wat bloem en zet de koepel op de schaal.
  • Laat het deeg 45 min rijzen onder de koepel.
  • Verwarm ondertussen de oven op 230°C (hetelucht).
  • Net voor het brood de oven ingaat, snij je het brood in.
  • Zet de koepel weer op het brood en bak het brood 35 - 37 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 4 - 5 min verder bakken, zodat het wat extra kleur krijgt en extra krokant wordt.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Tradition française is een kwaliteitsbloem die ik graag gebruik voor wit brood, maar ook voor pistoleetjes en stokbrood. Het is een product van Dossche Mills.
Je kan ook Mistral gebruiken, bloem voor wit brood, van dezelfde leverancier.

Reacties