Frittata

Foto Cathy Van de Moortele
Iedere week hebben we ongeveer 28 eitjes van onze kippen. Als ik dat zo hoor, lijkt dat best gek. Maar de eitjes worden allemaal gebruikt in deze keuken. Niet enkel voor het maken van mayonaise, maar ook voor omeletten, quiches, gebak en desserts. Ik maak er eiersalade mee, snij hardgekookte eieren fijn voor aardappelsalade, vul eitjes op en serveer zachtgekookte eitjes bij Westvlaamse stovers. Ik ben onze kippetjes dan ook dankbaar voor hun lekkere eitjes!
Deze frittata kan je zowel warm als koud eten. Ideaal om koud mee te nemen naar het werk. Maak er nog een verse kruidensla bij van rucola, veldsla en postelein bijvoorbeeld.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 500 gr aardappelen, geschild en in plakken van 1 cm gesneden
  • 150 gr courgette, in fijne brunoise gesneden
  • 4 eieren
  • 50 ml volle melk
  • 15 gr diepvrieserwtjes
  • 5 pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gesnipperd
  • 3 plakjes ham, in reepjes gesneden
  • 85 gr gerookte spekblokjes
  • 150 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
  • peper en zout
  • verse bieslook, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat een grote gietijzeren pan goed warm worden.
  • Doe een lepel olie in de pan en beleg de bodem met plakjes aardappel. 
  • Bak de aardappelschijfjes lichtjes bruin aan beide zijden en schep ze dan uit de pan.
  • Giet wat extra olie in de pan als dat nodig blijkt en ga zo verder tot alle plakjes aardappel gebakken zijn. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bak nu de blokjes courgette enkele minuutjes aan en schep ze dan door de gebakken aardappelschijfjes.
  • Klop de eieren los met de melk en voeg de erwtjes, pijpajuintjes, ham, spek en kaas toe.
  • Kruid de eieren met peper en zout en roer er de bieslooksnippertjes onder.
  • Doe de aardappelen en courgette weer in de pan en giet er de eieren over.
  • Laat de frittata nog zo'n 2 - 3 min bakken en bak hem dan verder af in de oven.
  • Reken hiervoor nog zo'n 15 - 20 min, naargelang de dikte van de aardappelplakken.
  • Laat de frittata 10 min staan, zodat alles wat steviger wordt en je hem mooi kan aansnijden. 
  • Zet een groot bord op de pan en draai de pan om. 
TIP:

Laat de frittata helemaal afkoelen in de pan en snij hem dan pas in punten.
Ik gebruik liever mozzarella cucina in dit gerecht dan geraspte mozzarella. De cucina is een blok mozzarella, waar je plakken kan van afsnijden. Speciaal voor warme bereidingen. De kaas smelt traag en maakt je gerecht extra lekker.

Reacties