Gransana brood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik loop heel graag binnen bij mijn Dossche Mills bloemleverancier en hoor dan meteen of er iets nieuws te bakken valt. Mijn kar was snel gevuld met mijn standaard Suprème bloem (dit is de bloem die ik als patisseriebloem gebruik maar ook voor luxebroden zoals rozijnenbrood of mastellen of sandwichen), Tradition française voor mijn witte broden, Emeraude voor de stokbroden, verse gist, broodverbeteraar, .. en nu ook Gransana. Dit krokante brood is een desembrood waar ook verse gist aan toegevoegd wordt. Het zit boordevol tarwe, spelt en rogge en de crunch en extra smaak krijg je van de zonnebloempitten, boekweitgrutten, lijnzaad, sesamzaad en gierst (millet). Wat een smaakbom!

Wat hebben we nodig:
  • 285 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Gransana
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen het zout en de broodverbeteraar toe.
  • Bol het deeg mooi op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg en bol het weer mooi op tot een boule of maak er een batard van.
  • Leg het brood in de onderste schaal van de broodbakbol en dek af met de koepel.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Open de koepel en bestuif het brood lichtjes met bloem. Wrijf de bloem voorzichtig uit en snij het brood in met een scherp scheermesje.
  • Zet de koepel weer op het brood en bak het brood 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Vet je scheermesje voor gebruik in met een heel klein beetje olie, zodat het makkelijker snijdt en neem vaak genoeg een nieuw mesje.
Foto Cathy Van de Moortele
Gebruik je liever geen broodverbeteraar? Vervang dan door evenveel vetstof of laat het gewoon weg. De broodverbeteraar zorgt voor een zacht kruim, een krokante korst, een goeie ovenrijs en lange versheid.

Reacties