Mangalica meatballs

Foto Cathy Van de Moortele
Als je ooit de kans krijgt om Mangalica varkensvlees te pakken te krijgen: doen! Toen ik op de website van mijn vleesleverancier de aankondiging van Mangalica varken zag staan, heb ik geen moment geaarzeld om een deel te bestellen. Dit vlees is zo smaakvol, zo zacht. Genieten met een grote G.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr Mangalica gehakt
  • 15 gr sultana rozijnen, grof gehakt
  • 20 gr pijnboompitten, getoast in een droog pannetje en grof gehakt
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • zeste van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel salie
  • 20 gr paneermeel
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 160 gr rundsbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tomaat, in stukken gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • verse basilicum, gescheurd
  • enkele chilivlokken
  • scheutje citroensap
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Doe het gehakt in een grote kom.
  • Meng het gehakt met de rozijnen, pijnboompitten, kaas, citroenzeste.
  • Kruid met peper, zout, flink wat nootmuskaat en salie.
  • Voeg het paneermeel en het eiwit toe en meng goed.
  • Verdeel het gehakt in 9 gelijke delen.
  • Maak je handen vochtig en rol elk deel tot een mooie gehaktbal.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Bak de ballen rondom rond lichtjes aan.
  • Voeg de bouillon toe en breng die aan de kook. 
  • Voeg de tomatenblokjes en tomaat toe, samen met de laurierblaadjes, basilicum en chilivlokken.
  • Zet het vuur wat zachter en dek de pan af. 
  • Laat de gehaktballen 30 min pruttelen.
  • Verwijder het deksel en laat de gehaktballen nog 15 min verder sudderen op een laag pitje, zodat de saus wat kan indikken.
  • Werk af met citroensap en extra basilicum.
TIP:

Ik heb er verse pasta bij gemaakt. Maar serveer deze ballen bijvoorbeeld ook met een smeuïge aardappelmousseline.
Geef de Parmezaanse kaas door aan tafel. Vers geraspt over deze meatballs... yummy!

Reacties