Lentestamppot
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- vetstof
- 1 ui, gepeld en grof gehakt
- 4 aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
- 2 wortelen, geschraapt en in gelijke stukken gesneden
- 10 spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
- een handvol witte kool, geschaafd
- 500 ml kippenbouillon
- 2 blaadjes laurier
- peper en zout
- nootmuskaat
- verse bladpeterselie, fijngesnipperd
- 125 gr mosterdkaas, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels zure room
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat vetstof smelten in een grote, zware pot (type Le Creuset).
- Fruit de uien kort aan, zonder ze te laten kleuren.
- Voeg de aardappelen, wortelen, spruiten en witte kool toe en schep goed om.
- Laat alle groenten even meefruiten.
- Overgiet met de bouillon, tot de groenten net onder staan. Is er niet voldoende bouillon om de groenten onder te zetten, vul dan aan met water.
- Breng de pot aan de kook en laat de stamppot dan op een medium vuur garen, onder deksel.
- Neem de laatste 10 min het deksel van de pan, zodat overtollig water nog kan wegkoken.
- Verwijder de laurier.
- Kruid met peper, zout en de helft van de peterselie.
- Stamp de groenten kort. Er mogen zeker nog stukjes in zitten.
- Schep de blokjes kaas door de groenten.
- Roer de zure room door de stamppot, bestrooi met de rest van de peterselie en dien heet op.
TIP:
Je kan er ook voor kiezen om de groenten niet te stampen maar gewoon even op te schudden.
Reacties