Lentestamppot

Foto Cathy Van de Moortele
Ideaal voor die lentedagen die toch nog te koud zijn voor een lekkere salade. Bij deze hutspot  Veen gegrilde witte pens maar bijvoorbeeld ook een lamskotelet. De afwerking met zure room zorgt voor een romig geheel. Gebruik niet meer kookvocht dan nodig. Je wil deze stamppot niet natter dan nodig. Ik haalde mijn inspiratie bij Jeroen Meus en het gerecht is op een welluidend goeddunken ontvangen.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 4 aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 2 wortelen, geschraapt en in gelijke stukken gesneden
  • 10 spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
  • een handvol witte kool, geschaafd
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • verse bladpeterselie, fijngesnipperd
  • 125 gr mosterdkaas, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels zure room

Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat vetstof smelten in een grote, zware pot (type Le Creuset).
  • Fruit de uien kort aan, zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg de aardappelen, wortelen, spruiten en witte kool toe en schep goed om.
  • Laat alle groenten even meefruiten.
  • Overgiet met de bouillon, tot de groenten net onder staan. Is er niet voldoende bouillon om de groenten onder te zetten, vul dan aan met water.
  • Breng de pot aan de kook en laat de stamppot dan op een medium vuur garen, onder deksel.
  • Neem de laatste 10 min het deksel van de pan, zodat overtollig water nog kan wegkoken.
  • Verwijder de laurier.
  • Kruid met peper, zout en de helft van de peterselie.
  • Stamp de groenten kort. Er mogen zeker nog stukjes in zitten.
  • Schep de blokjes kaas door de groenten.
  • Roer de zure room door de stamppot, bestrooi met de rest van de peterselie en dien heet op.


TIP:

Je kan er ook voor kiezen om de groenten niet te stampen maar gewoon even op te schudden.

Reacties