Amandelkoekjes met de koekjespers

Foto Cathy Van de Moortele
Superleuk is die, die koekjespers. Ik word daar echt vrolijk van. Geen verlies van deeg en de koekjes komen netjes uit de pers. Gebruik koude bakplaten en vet ze niet in. Gebruik ook geen bakpapier. Zorg dat het deeg op kamertemperatuur is en dat je telkens opnieuw een koude bakplaat neemt eer je de volgende koekjes erop perst.

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr boerenboter
  • 175 gr fijne griessuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • 1 ei
  • 190 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 100 gr amandelpoeder
  • snuifje zout
  • snuifje bakpoeder
  • decoratie voor de koekjes naar keuze (chocolate chips, sprinkles, hagelslag, gedroogd fruit, ..)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Zet enkele bakplaten klaar.
  • Klop de boter romig met de suiker en de vanille in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. Schraap het deeg van de randen naar beneden.
  • Klop het ei door het deeg.
  • Meng de bloem met het amandelpoeder, zout en bakpoeder.
  • Meng de droge ingrediënten door het deeg en meng kort.
  • Kies de mal die je wilt gebruiken en leg die in de onderste ring.
  • Breng een deel van het deeg over in de buis en vijs de bovenkant er op vast.
  • Zet de koekjespers loodrecht op de bakplaat en duw de hendel omlaag. Verzet de pers en duw opnieuw. Ga zo door tot het deeg op is.
  • Vervang de mal door een andere mal en ga verder tot alle deeg opgebruikt is.
  • Zet de platen die je niet meteen in de oven kwijt kan, in de koelkast.
  • Bak de koekjes 12 - 13 min of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaat en schep ze dan op roosters om helemaal af te koelen.
  • Bewaar de koekjes in een goed gesloten koekjestrommel.
TIP:

De koekjes harden uit bij het afkoelen. Bak ze niet langer dan nodig.
Meng het deeg niet langer dan nodig of je krijgt taaie koekjes ipv brosse koekjes.
Dit recept is goed voor zo'n 90 koekjes.
Heb jij ook een koekjespers en wil je nog meer recepten hiervoor: koekjes met de koekjespers.

Reacties