Cappelletti

Foto Cathy Van de Moortele
Ik volg al een hele tijd een Italiaanse dame op Facebook. Een meester in het maken van pasta en andere Italiaanse gerechten. Het is een feest om haar bezig te zien in haar keuken en mijn handen kriebelen om te maken wat zij maakt. Deze keer: cappelletti. Ik heb niet helemaal haar richtlijnen gevolgd, maar er weer een eigen versie van gemaakt. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:
  • pasta voor 8 personen
  • 1 eetlepel smout
  • 5 kippenmaagjes
  • 5 kippenlevertjes
  • 250 gr gemengd gehakt varken/kalf
  • verse nootmuskaat
  • zout
  • 60 gr paneermeel
  • 200 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta volgens het recept en laat die in plastic folie, 30 min rusten op je werkvlak.
  • Ondertussen smelt je de smout in een grote pan.
  • Bak de maagjes met de levertjes mooi krokant en laat ze dan op een zacht vuurtje gaar worden. 
  • Cutter dit vlees fijn in de keukenrobot en zet even apart.
  • Bak het gehakt rul in het resterende vet en kruid met nootmuskaat en zout.
  • Voeg de kippenmaagjes/levertjes weer toe en schep om. 
  • Voeg het paneermeel toe en laat de pan even op een laag vuurtje staan. Blijf goed omscheppen.
  • Zet de pan van het vuur.
  • Roer de kaas onder het vlees en schep nogmaals om. 
  • Voeg de eieren één voor één toe en zorg dat je een mooie, vaste massa bekomt.
  • Breng deze vulling over in een kom en laat ze afkoelen. 
  • Verdeel het pastadeeg in 8 delen en dek ze goed af met plastic folie.
  • Rol 1 deeg uit tot een lange strook. Ik rol het deeg uit tem stand 7 op mijn lasagnemaker.
  • Met een gekarteld pastawieltje, snij je stroken van 5 cm breed uit het deeg.
  • Snij hier nu vierkantjes van 5 x 5 cm uit.
  • Werk snel. Het pastadeeg droogt snel uit. Zet een klein kommetje water klaar.
  • Leg op ieder velletje pastadeeg een klein balletje vulling.
  • Maak twee randjes wat vochtig met je vinger en vouw het vierkantje tot een driehoek.
  • Ga goed rond de vulling met je vingers, zodat alle lucht er uit is.
  • Neem de twee uiteinden van de lange zijde van de driehoek en vouw ze over elkaar.
  • Zo bekom je cappelletti.
  • Leg de cappelletti in een diepvriesdoos die je bestrooid hebt met pastabloem.
  • Ga zo door tot alle cappelletti gemaakt zijn.
  • Vries de cappelletti in of eet ze meteen op. 
TIP:

Serveer de cappelletti in zelfgemaakte bouillon of serveer ze met een witte kaassaus. Ik heb ze met Alfredo saus gegeten.
Wees niet bang voor de kippenmaagjes/levertjes. Het stinkt helemaal niet en het geeft een diepere dimensie aan je vulling.

Reacties