Hot Cross buns

Foto Cathy Van de Moortele
Ik volg Jack Sturgess al een tijdje op Instagram en Facebook. Een geweldige bakker uit Hampshire, die graag broodbakworkshops geeft doorheen Engeland. Elke dag volg ik zijn Instagramverhaaltjes en geniet ik van hoe hij zijn kennis doorgeeft aan zijn volgers. Ik had zijn recept voor Hot Cross buns opgeslaan, maar nog nooit gemaakt, tot nu dus. Wat een zalige broodjes! Superstom dat ik ze nog nooit eerder geprobeerd had. Dit is mijn versie:

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr gemengde rozijnen
  • 65 gr citroensap
  • 65 gr fijne griessuiker
  • 250 gr volle melk, op kamertemperatuur
  • 25 gr verse gist
  • 1 ei
  • 500 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 60 gr suiker
  • 10 gr zout
  • 1 1/2 eetlepel koekkruiden
  • 1 koffielepel kaneel
  • zeste van 1 citroen
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • 50 gr patisseriebloem
  • 50 gr water
  • snuifje suiker
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Week de rozijnen 10 min in water dat net van de kook af is. Giet ze af en droog ze goed af.
  • Maak de suikersiroop, door het citroensap even op te koken met de suiker. Laat afkoelen en zet weg.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de verse gist in de melk en voeg ook het ei toe.
  • Meng de bloem met de suiker, het zout, de koekkruiden, kaneel en de zeste van citroen.
  • Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood 11 min kneden op lage stand.
  • Voeg geleidelijk aan de boter toe en laat verder kneden tot een soepel deeg.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap.
  • Strooi de rozijnen over het deeg en maak een bal van het deeg. 
  • Laat het deeg 60 - 90 min rijzen in een afgesloten, lichtjes ingevette kom of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 12 porties van 100 gr. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bol de porties op en leg ze in 3 rijen van 4 op een bakplaat met bakpapier.
  • Dek af met plastiek en daarover een handdoek.
  • Laat de deegballetjes opnieuw 60 - 90 min rijzen of tot ze bijna verdubbeld zijn in volume.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Maak het papje om de kruisen op de broodjes te vormen. Meng hiervoor de bloem met het water en de suiker.
  • Breng dit papje over in een klein spuitzakje met fijn spuitmondje.
  • Spuit een kruis over elk broodje.
  • Bak de Hot Cross buns 20 - 25 min in de oven of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de broodjes even afkoelen op de plaat en leg ze dan op roosters.
  • Besmeer elk broodje lichtjes met suikersiroop en laat ze verder afkoelen op roosters.
TIP:

Gebruik zowel citroen- als sinaasappelzeste in het recept en maak dan ook je suikersiroop met zowel citroen- als sinaasappelsap.
Sla de stap van het rozijnen weken niet over. Als je rozijnen niet geweld zijn, zullen ze vocht onttrekken aan je broodjes waardoor ze te droog zullen zijn.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties