Lamscurry

Foto Cathy Van de Moortele
Als je een slowcooker in huis hebt, is dit het moment om hem boven te halen. Stoofpotjes zijn nu eenmaal op hun best, als ze lange tijd op lage temperatuur kunnen garen. Heb je geen slowcooker? Zet je stoofpot dan in de oven op 80°C.

Wat hebben we nodig:
  • 1 stuk gember van een duim groot, geschild en in 2 gesneden
  • 2 uien, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 tenen look, gepeld
  • 300 ml water
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kaneelstok
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1/2 koffielepel venkelzaadjes
  • 750 gr vlees van de lamsbout, in blokjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • verse peterselie, grof gesnipperd
  • zure room
  • gezouten pinda's, geroosterd in een droog pannetje en gehakt

Hoe gaan we te werk:
  • Cutter de helft van de gember glad met de uien, look en het water. Neem hier je tijd voor, want de puree moet zo glad mogelijk worden. 
  • De rest van de gember snij je in fijne staafjes en leg je nog even apart.
  • Doe de uienpuree in een diepe pan en breng ze aan de kook.
  • Dek af met een deksel en laat de uien 15 min sudderen. 
  • Verwijder het deksel en laat de uien verder garen tot alle vocht verdampt is en de uien lichtjes beginnen te kleuren.
  • Voeg de olie en alle kruiden (ook de gember) toe.
  • Schep goed om, zodat de kruiden zich goed kunnen verdelen.
  • Bak de kruiden even mee. Als het lekker begint te ruiken in de keuken, ben je op goede weg.
  • Voeg het vlees toe en schep voortdurend om.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en schep om. Breng het stoofpotje nog even aan de kook zodat alles goed warm is.
  • Breng alles over in de slowcooker en laat het vlees 6-8u garen op slow setting.
  • Werk de curry af met de peterselie, zure room en pinda's.
  • Serveer de curry met naan, Griekse yoghurt en basmati rijst.

TIP:

Een slowcooker kost niet veel. Je kan er de heerlijkste stoofpotten in klaar maken. Ik gebruik hem oa voor hutspot, voor bouillon, rode kool, stoofvlees, vol-au-vent, curry's, ...

Reacties

Unknown zei…
Vond hem erg flauw. Heb zelf peper en zout toegevoegd
Dag Anoniem
wat goed dat je zelf kruiding toevoegt. Dat is net het leuke aan koken.

Zoete groet,
Cathy