Rijstpap

Foto Cathy Van de Moortele

Er wordt hier de laatste weken wel vaker rijstpap gemaakt. Gewoon omdat dit het lekkerste recept is.
De ene keer maak ik vanillerijstpap, de andere keer saffraanrijstpap, soms ook gewoon natuur. Het hangt er maar vanaf wat jij het lekkerst vindt. En omdat rijstpap hier meestal uitgedeeld wordt, heb ik deze keer een dubbele portie gemaakt.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr dessertrijst
  • 900 ml verse volle melk van bij de boer
  • 300 ml slagroom
  • 60 gr fijne griessuiker
  • naar keuze: merg van 1 vanillestok + de peul of enkele saffraandraadjes, fijngestampt en opgelost in 1 eetlepel van de melk of gewoon niets
Hoe gaan we te werk:
  • Gebruik een pot met zware bodem, type Le Creuset.
  • Meng de rijst met de volle melk, slagroom, suiker, vanillemerg + leeg geschraapte peul of de opgeloste saffraan.
  • Breng de rijstpap aan de kook en laat hem dan onder deksel op een heel zacht vuurtje garen.
  • De rijstpap stijft nog op tijdens het afkoelen.
  • Eet de rijstpap lauwwarm.
TIP:

Als je aan verse melk van de boerderij kan geraken: zeker doen! Lukt dat niet, gebruik dan verse melk uit het koelvak in de supermarkt of kies voor gepasteuriseerde volle melk.
Halveer de hoeveelheid room en voeg 150 gr mascarpone toe. Of gebruik 150 gr zure room en 150 gr mascarpone!
Ik maak deze rijstpap graag klaar in mijn oude Kenwood Keukenmachine: snelheid 1, tijd 1u, temperatuur 2. Geen risico op verbranden en altijd perfect romige rijstpap.

Reacties