Karnemelk muffins

Foto Cathy Van de Moortele
Als de karnemelk eenmaal open is, dan verbruik ik die liefst zo snel mogelijk. Havermout karnemelkpap is heerlijk op die koude avonden, maar een warme karnemelkmuffin, met een beetje echte boter erop gesmeerd...mmmmm

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 80 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr eieren (3 stuks)
  • 350 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 10 gr natriumbicarbonaat
  • 3 gr zout
  • snuifje kaneel
  • 200 gr karnemelk, ongezoet
  • 70 gr kristalsuiker
  • 50 gr pecannoten
  • 2 gr kaneel
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Zet je muffinplaten klaar.
  • Klop de suiker op met de zachte boter tot een dikke massa.
  • Voeg de eieren één voor één toe en wacht met toevoegen tot het ei volledig is opgenomen.
  • Zeef de bloem met het natriumbicarbonaat, het zout en de kaneel.
  • Voeg afwisselend bloem en karnemelk toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over je muffinvormpjes.
  • Maak nu de streusel. 
  • Doe de suiker met de pecannoten en de kaneel in de keukenrobot en hak fijn (maar niet tot poeder).
  • Strooi de streusel over de muffins en bak ze meteen af.
  • Bak de muffins 18 - 22 min of tot een satéstok er proper uit komt.
  • Laat de muffins even afkoelen in de vormen en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
TIP:

Grotere muffins moeten uiteraard langer bakken dan kleinere. Ik haalde hier 9 grote muffins uit en heb ze toch 26 min laten bakken.
Bak de muffins meteen nadat je de streusel erover hebt gestrooid. Als je wacht, dan zal de streusel in het beslag wegzakken.
Ik heb mijn Emile Henry pasteibakjes nr 8 (diameter 85mm) hiervoor gebruikt. Een papieren muffin vormpje erin en dan het beslag erin. Ze rijzen mooi hoog op die manier en je hebt niet het probleem dat het beslag er bovenaan uitkomt en zijwaarts gaat rijzen.

Reacties