Vispastei

Foto Cathy Van de Moortele
In de diepvriezer zitten altijd meerdere soorten vis en zeevruchten. Een prima methode om eens vispastei op het menu te zetten: je neemt alle resten vis uit de vriezer, laat ze ontdooien en wat een weelderige vispastei tover jij zo meteen op tafel.
Gebruik eens diepvrieserwtjes om je vispastei te verrijken. Maak je aardappelpuree met boter en room onder het mom van: als het lekker moet zijn..

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr vis en zeevruchten (zalm, heilbot, kabeljauw, tarbot, rode poon, octopus, gepelde scampi, kamschelpjes, ..)
  • 500 ml volle melk
  • 1 ui, gepeld en doorgesneden
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 40 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 400 ml melk (gebruik de melk waarin je de vis gepocheerd hebt)
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 100 gr diepvrieserwtjes
  • 6 aardappelen, geschild en in gelijke blokjes gesneden
  • klontje boter
  • 100 ml culinaire room
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de vissoorten ontdooien.
  • Breng de melk aan de kook in een grote pan, waar je ook de ui (steek de kruidnagels vast in de ui) en laurierblaadjes in doet.
  • Kruid de melk met peper en zout.
  • Leg de vissoorten in de melk en verminder het vuur tot het net niet meer kookt.
  • Pocheer de vis 8 min.
  • Schep de vis uit het vocht en leg hem in een ovenschotel.
  • Zeef het vocht en zet het apart. Gooi de ui, kruidnagels en laurierblaadjes weg.
  • Maak nu de saus: Laat de vetstof smelten in een steelpan.
  • Klop de bloem door de vetstof en meng goed tot een roux.
  • Voeg het pocheervocht van de vis in deeltjes toe en klop telkens goed, tot je een mooi gebonden schenksaus krijgt (niet te dik laten worden). Kruid met nootmuskaat, dille, peper en zout.
  • Giet de saus over de vis en meng met de erwtjes.
  • Ondertussen kook je de aardappelen gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.
  • Stamp de aardappelen fijn en werk ze af met de boter en de room. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de puree even afkoelen en schep ze dan in een spuitzak met grote, gekartelde mond.
  • Spuit figuren puree op de vis.
  • Schuif de vispastei 30 min in de oven of tot de puree mooi gekleurd is.
TIP:

Laat de diepvrieserwtjes niet ontdooien.
Strooi wat geraspte kaas op de puree voor je de schotel in de oven schuift.
Let op als je scampi gebruikt, dat de darmkanalen verwijderd zijn.





Reacties