Krokante Rohliky broodjes uit Tsjechië
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 285 - 300 gr water
- 10 gr verse gist
- 5 gr suiker
- 450 gr broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 10 gr zout
- 30 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- Doe het water in de kom van de Kenwood en los de gist er in op. Voeg de suiker toe.
- Stort de bloem op het water en laat de Kenwood 11 min kneden op lage snelheid.
- Voeg ondertussen het zout en de gesmolten boter toe.
- Vorm een bal van het deeg (het deeg is nogal plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe) en laat het afgedekt 30 min rusten op je werkblad.
- Snij de bal in 8 gelijke delen, door de deegbal eerst doormidden te snijden horizontaal, dan vertikaal en dan nog eens in 2.
- Rol elke deegpunt uit tot een driehoek. Het deeg moet dun uitgerold worden. Vet je werkblad een klein beetje in met olie.
- Rol de deeglapjes op, te beginnen met de brede kant, naar de punt toe.
- Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier.
- Dek af met ingevet plastiek en een handdoek.
- Laat de broodjes 45 min rusten of tot ze goed gerezen zijn.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 215°C.
- Met een plantenspuit spray je wat water over de broodjes. Bestrooi met zaadjes naar keuze of laat ze naturel.
- Bak de broodjes 20 min of tot ze licht gekleurd zijn.
- Bestuif de broodjes nog eens met water en laat ze afkoelen op een rooster.
Je kan de broodjes gerust daags nadien eten. Warm ze weer even op in de oven en ze zijn als vers. Of snij ze horizontaal door en toast ze aan de binnenkant onder de grill.
Gebruik niet meteen al het water. Begin met 285 gr en voeg meer toe als het nodig blijkt.
Gebruik niet meteen al het water. Begin met 285 gr en voeg meer toe als het nodig blijkt.
Reacties