Gnocchetti met spinazie en ricotta

Foto Cathy Van de Moortele
Pasta - spinazie - ricotta: het moet een van de meeste gekende pastacombinaties zijn. Het is dan ook zeer smakelijk en snel klaar. Pasta maken is een van mijn passies. Ik hou van het deeg, het kneden, het vormen, het drogen en het eindresultaat. Dat je van enkel pastabloem en eieren zo'n leuk product kan bekomen, daarvan sta ik telkens weer in verwondering.
Voor het eerst deze gnocchetti gemaakt, na het bekijken van een filmpje van Gennaro, die mooi toont hoe je deze pastavorm zelf maakt. Zie je niet zitten om zelf pasta te maken, dan kan je uiteraard ook gewoon pasta kopen. Ga op zoek naar gnocchetti of gebruik rigatoni of rotini, zodat je veel ribbeltjes hebt om de saus vast te houden.
Verse spinazie is zo klaar. Gemengd met de ricotta en wat extra kookvocht van de pasta, heb je de ideale saus gevonden. Ik roerbak graag nog wat extra spinazie om het gerecht mee af te werken, maar dat kies jij helemaal zelf.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr pasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen look, gepeld en gekneusd
  • peper van de molen
  • 1/2 zak verse spinazie, gewassen, uitgelekt en grof gehakt
  • 1/2 potje ricotta
  • zout
  • nootmuskaat
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • enkele chilivlokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olijfolie warm worden met de look in een grote pan met hoge zijden.
  • Zorg dat de look niet kleurt.
  • Kruid met peper van de molen.
  • Voeg de spinazie toe en roer om. 
  • Voeg een kleine pollepel kookvocht van de pasta toe. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet het deksel op de pan.
  • Laat de spinazie slinken op een zacht vuurtje tot het vocht verdampt is.
  • Mix de spinazie glad met de staafmixer in een hoge beker.
  • Doe de spinazie weer in de pan en roer de ricotta erdoor.
  • Ondertussen kook je de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Schep de beetgare pasta met een schuimspaan uit het water en voeg ze toe aan de pan met spinazie.
  • Laat de pasta verder garen in de saus op een zacht vuur.
  • Roer de Parmezaanse kaas door het gerecht.
  • Schep de pasta met de saus in twee verwarmde kommen en werk af met chilivlokjes.
TIP:

Italianen mengen hun pasta altijd met de saus, zodat beiden de tijd krijgen om te binden en smaak op te nemen. De pasta gaart dan nog een beetje verder in de saus.

Reacties