Eenpersoonsquiches
Foto Cathy Van de Moortele |
Dit recept is goed voor 3 eenpersoonsquiches, in ramekins met een diameter van 12 cm.
Wat hebben we nodig:
voor het deeg:
- 20 gr volle melk
- 2 gr verse gist
- 15 gr losgeklopt ei
- 65 gr bloem (ik heb Suprème gebruikt)
- snuifje suiker
- snuifje zout
- 20 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 50 gr Emmenthaler, grof geraspt
- 75 gr gekookte kip, in stukjes getrokken
- een handvol verse spinazie, gewassen en in reepjes gesneden
- 3 eieren
- 200 ml culinaire room
- peper en zout
- 3 plakken tomaat
- oregano
- We maken eerst het deeg: Doe de melk in een kommetje en los er de gist in op.
- Voeg het ei toe en klop los.
- Stort de bloem op de natte ingrediënten en voeg suiker en zout toe.
- Meng alles door elkaar en voeg de boter toe.
- Kneed kort. Het deeg zal zacht en plakkerig zijn.
- Maak een platte schijf van het deeg en wikkel het in plastic folie.
- Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel het deeg in 3 gelijke delen.
- Rol elk deel uit tot een lapje van zo'n 15 cm diameter.
- Leg de deeglapjes in de vormpjes (je hoeft deze niet in te vetten) en duw de zijkanten goed aan.
- Verdeel de geraspte kaas over de 3 schaaltjes.
- Meng de kip met de spinazie en verdeel in 3 porties.
- Klop de eieren los met de room. Kruid met peper en zout.
- Zet de schaaltjes op een bakplaat. Vul de schaaltjes met kip/spinazie en overgiet met het eierroommengsel, tot het beslag tot net aan de deegrand komt.
- Leg op elke quiche een plak tomaat en werk af met oregano.
- Bak de quiches 40 min.
- Laat de quiches 5 min afkoelen en keer ze dan om.
- Laat de quiches afkoelen op een taartrooster.
- Warm de quiches 30 min op in een oven van 180°C, zonder vormpje.
Ik had nog restjes Mechelse koekoek omdat ik die week vol-au-vent gemaakt had. Quiches zijn ideale restverwerkers. Bewaar restjes gaar vlees in de diepvriezer en gebruik ze in je quiches.
Reacties