Eenpersoonsquiches

Foto Cathy Van de Moortele
Op Instagram doe ik heel wat ideetjes op. Deze eenpersoonsquiches worden gemaakt in de ramekins van Emile Henry. Deze schaaltjes zijn normaal bedoeld om er crème brûlée in klaar te maken, maar ze zijn dus evenzeer geschikt om er quiches in te maken. Maak de quiches gerust een dag op voorhand. Bak ze, ontvorm ze en warm ze daags nadien weer op in een oven van 180°C, als je graag een knapperige korst wilt.
Dit recept is goed voor 3 eenpersoonsquiches, in ramekins met een diameter van 12 cm.

Wat hebben we nodig:

voor het deeg:
  • 20 gr volle melk
  • 2 gr verse gist
  • 15 gr losgeklopt ei
  • 65 gr bloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • snuifje suiker
  • snuifje zout
  • 20 gr boerenboter, op kamertemperatuur
voor de vulling:
  • 50 gr Emmenthaler, grof geraspt
  • 75 gr gekookte kip, in stukjes getrokken
  • een handvol verse spinazie, gewassen en in reepjes gesneden
  • 3 eieren
  • 200 ml culinaire room
  • peper en zout
  • 3 plakken tomaat
  • oregano
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg: Doe de melk in een kommetje en los er de gist in op.
  • Voeg het ei toe en klop los.
  • Stort de bloem op de natte ingrediënten en voeg suiker en zout toe.
  • Meng alles door elkaar en voeg de boter toe.
  • Kneed kort. Het deeg zal zacht en plakkerig zijn.
  • Maak een platte schijf van het deeg en wikkel het in plastic folie.
  • Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke delen.
  • Rol elk deel uit tot een lapje van zo'n 15 cm diameter.
  • Leg de deeglapjes in de vormpjes (je hoeft deze niet in te vetten) en duw de zijkanten goed aan.
  • Verdeel de geraspte kaas over de 3 schaaltjes.
  • Meng de kip met de spinazie en verdeel in 3 porties.
  • Klop de eieren los met de room. Kruid met peper en zout.
  • Zet de schaaltjes op een bakplaat. Vul de schaaltjes met kip/spinazie en overgiet met het eierroommengsel, tot het beslag tot net aan de deegrand komt.
  • Leg op elke quiche een plak tomaat en werk af met oregano.
  • Bak de quiches 40 min.
  • Laat de quiches 5 min afkoelen en keer ze dan om.
  • Laat de quiches afkoelen op een taartrooster.
  • Warm de quiches 30 min op in een oven van 180°C, zonder vormpje.
TIP:

Ik had nog restjes Mechelse koekoek omdat ik die week vol-au-vent gemaakt had. Quiches zijn ideale restverwerkers. Bewaar restjes gaar vlees in de diepvriezer en gebruik ze in je quiches.

Reacties