Quiche met gerookte zalm, spek en aardappel
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 20 gr melk
- 2 gr verse gist
- 65 gr bloem
- 20 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 15 gr ei, losgeklopt
- snuifje zout
- snuifje suiker
- 100 gr spekblokjes, opgebakken, uitgelekt en afgekoeld
- 100 gr aardappelblokjes, beetgaar gekookt en afgekoeld
- 150 gr gerookte zalm, in grote snippers
- 150 gr eieren (3)
- 200 gr room
- 1 eetlepel gedroogde dille
- peper en zout
- verse nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een ronde vorm met een diameter van 20 cm klaar.
- We maken eerst het deeg voor de quiche: doe de melk in een kom en los er de gist in op.
- Voeg de bloem, boter, het ei, zout en suiker toe en meng kort tot een homogeen deeg.
- Rol het deeg uit tot een cirkel van 24 cm diameter. Pas op, het deeg moet heel dun uitgerold worden, maar geen paniek: het komt helemaal goed.
- Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de zijkanten goed aan, zodat het deeg niet naar binnen kan vallen. Trek niet aan het deeg.
- Verdeel de spekblokjes, aardappelblokjes en zalmsnippers gelijkmatig over het deeg.
- Kluts de eieren met de room.
- Kruid met dille, peper, zout en verse nootmuskaat.
- Giet dit beslag over de vulling.
- Het beslag komt net tot aan de rand van het deeg.
- Zet de quiche 45 - 50 min in de oven.
- Laat de quiche afkoelen in de vorm.
- Warm de quiche weer op in de oven als je ze wilt serveren. De bodem wordt dan mooi krokant.
Ik eet mijn quiches graag lauwwarm of koud.
Neem ongezouten spekblokjes.
P.S. Als je honden hebt: hou ze uit de keuken. Quiche is zo verleidelijk...
P.S. Als je honden hebt: hou ze uit de keuken. Quiche is zo verleidelijk...
Reacties