Koekjes met een lopend hart

Foto Cathy Van de Moortele
Hoe doe je dat nu, zo'n koekje maken met een lopend binnenste? Zo van die chocolade binnenin, die smeuïg is?
Deze koekjes zijn zo lekker! Je maakt er 12 met dit recept. Ik heb BLOC chocolade grof gehakt en die stukjes een uurtje in de vriezer gelegd. De ijskoude stukjes chocolade gaan middenin het koekje en zo in de oven. Zo krijg je gegarandeerd een koekje met een lopend hartje. Doen!

Wat hebben we nodig:
  • 12 stukjes fondant chocolade
  • 220 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/3 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur (zacht maar niet gesmolten)
  • 120 gr donkerbruine suiker
  • 1 ei
  • 50 gr brésilienne nootjes
  • 100 gr chocolate chips
Hoe gaan we te werk:
  • Bevries de stukjes chocolade 1u.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en het zout.
  • Meng de boter met de suiker. Doe dat met een vork.
  • Voeg het ei toe aan de boter.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte.
  • Spatel de nootjes en de chocolate chips door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en maak er balletjes van. Per portie heb je ongeveer 55 gr.
  • Duw in elk balletje een gat met je vinger. Leg er een ijskoud stukje chocolade in en vorm er opnieuw een balletje van.
  • Leg 4 - 6 deegballetjes op de bakplaat. De andere balletjes leg je in de koelkast tot gebruik.
  • Laat voldoende ruimte tussen de koekjes want ze lopen uit. Druk de koekjes NIET plat.
  • Bak de koekjes 20 - 25 min.
  • Laat de koekjes 10 min afkoelen op de bakplaat. Ze zullen uitharden bij het afkoelen.
  • Eet de koekjes lauwwarm, zodat het binnenste nog mooi lopend is.
TIP:

Je kan de koekjes ook vullen met bevroren chocopasta of ganache.

Wil je zelf de ganache maken:

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr slagroom 40%
  • 30 gr glucosesiroop
  • 75 gr fondant chocolade, grof gehakt
  • 30 gr boter, in blokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Breng de room samen met de glucosesiroop tot aan het kookpunt.
  • Giet deze warme room over de gehakte chocolade en laat 1 min staan, zonder te roeren.
  • Roer goed door met een garde en voeg dan de boter toe.
  • Roer nogmaals goed om. Laat de ganache een nachtje opstijven in de koelkast.
TIP: ganache kan je een tijdlang bewaren in een goed afgesloten doos in de koelkast. Je hebt niet zoveel ganache nodig in dit recept, maar de ganache kan je ook gebruiken voor andere doeleinden (opvullen macarons, afwerking taart, ...)

Reacties