Verse kaas

Foto Cathy Van de Moortele
Hoe eenvoudig kan het zijn: zelf verse kaas maken. Hier net om de hoek, hebben we een boerderijwinkel: Van Eigen Kweek. Bij Sarah D'hooge kan je terecht voor vlees recht van de boerderij, voor verse melk en zuivelproducten, eitjes, zelfgemaakte confituur, ... Altijd fijn om een babbel te doen met Sarah, die zeer graag in de keuken bezig is met het bakken van zuurdesembrood, taarten, en desserts zoals ijstaarten die ze verkoopt in haar mini-winkeltje.
Deze keer kocht ik verse melk. Ik had verschillende recepten voor ogen: quiches, rijstpap en verse kaas. Voor sommige recepten moet je gewoon verse melk gebruiken, gewoon omdat enkel het beste goed genoeg is. Het is het waard!
Lékué verkoopt een schitterende tool om zelf kaas te maken. Met een minimum aan ingrediënten maak je binnen de 2u je eigen verse kaas. Zalig toch? Moeilijkheidsgraad nul en met weinig effort zo'n eerlijk product op tafel kunnen zetten: ik ben fan!

Wat hebben we nodig:
  • 1 l verse melk
  • 30 ml citroensap of 20 ml azijn
  • snuifje zout of suiker, naargelang wat je met de kaas wilt doen
Hoe gaan we te werk:
  • Giet de verse melk in de beker van de kaasmaker.
  • Verwarm de melk 14 min op 800 watt in de microgolf, zonder deksel.
  • Voeg het citroensap of de azijn toe en schep om.
  • Laat de melk 30 min staan, zonder deksel.
  • Je zal zien dat de melk begint te schiften. 
  • Voeg naar smaak (30 gr) suiker of (4 gr) zout toe.
  • Zet het zeefje in een kom. Giet de helft van de melk door het zeefje.
  • Met een lepel schep je de kaas om, zodat de wei door het zeefje in de kom loopt.
  • Giet de rest van de melk door het zeefje.
  • Wat nu overblijft in het zeefje, is de verse kaas.
  • Hang het zeefje met de kaas terug in de beker.
  • Zet het deksel op de beker en zet alles een uurtje in de koelkast.
  • Draai het zeefje om op een bordje. Je kaas is klaar.
TIP:

Deze kaas houdt het midden tussen ricotta en cottage cheese. 
Meng eens 750 ml verse melk met 375 gr Griekse yoghurt. Verwarm deze 14 min op 800 watt en roer om. Ga verder zoals bij het gewone recept.
Meng na het vormen van je kaas, verse kruiden door het eindproduct.
Kruid je kaas met suiker ipv met zout. Voeg geprakte frambozen of aardbeien toe aan het eindproduct.
Voor meer recepten: check de website van Lékué.
Voor een roomkaas met gerookte zalm en dille, neem je 850 ml verse melk met 150 ml room 40%. Verwarm deze 14 min op 800 watt en roer om. Ga verder zoals bij het gewone recept. Voeg 2 eetlepels gesnipperde gerookte zalm en vers gesnipperde dille toe aan het eindproduct en kruid af met (citroen)peper en zout.
Probeer eens je kaas te verrijken met rode of groene pesto.
Je kan opteren voor verse koemelk maar waarom niet eens proberen met verse geitenmelk?


Reacties