Fruitcake koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik weet natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar ik ben gek op gebak en brood met gedroogd fruit en noten. Het gedroogd fruit laat je eerst weken (vandaag heb ik gekozen voor marsala, maar het kon ook droge sherry geweest zijn), zodat het weer lekker mals en zacht wordt vooraleer je het verwerkt in de koekjes. Ook de noten weken mee, zodat ze makkelijker te snijden zijn achteraf. Bij De Notenshop bestel je al deze heerlijkheden voor een voordelige prijs.
Dit recept geeft jou makkelijk 80 koekjes. Misschien wel leuk om je vrienden eens te verrassen met een doos zelfgebakken koekjes?

Wat hebben we nodig:
  • 80 gr gedroogde vijgen, gesnipperd
  • 145 gr gedroogde perziken, gesnipperd
  • 115 gr gemengde rozijnen
  • 55 gr bigarreaux kersen, gesnipperd
  • 55 gr gedroogde abrikozen, gesnipperd
  • 170 gr pecannotenstukjes
  • 15 gr honing, vloeibaar
  • 30 ml marsala
  • 15 ml citroensap
  • snuifje zout
  • 225 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 60 gr lichtbruine suiker
  • 65 gr ei (1 extra groot ei)
  • 380 gr patisseriebloem
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:
  • Daags voordien weken we alle fruit met de noten, honing, marsala, citroensap en het snuifje zout. Dek de kom af en laat hem de hele nacht op kamertemperatuur staan.
  • Mix de boter met de twee soorten suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg het ei toe en mix verder.
  • Meng de bloem met het zout en voeg het in deeltjes toe aan de rest van het deeg.
  • Meng kort.
  • Meng het gedroogd fruit en de noten kort door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en maak van elk deeg een cilinder.
  • Wikkel elke cilinder deeg in plastic folie en laat die 30 min rusten in de diepvriezer.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Verwijder de folie van één cilinder deeg en snij het deeg in gelijke plakjes met een scherp aardappelmesje. Wees voorzichtig zodat je het deeg niet platdrukt tijdens het snijden. Laat het deeg wat langer in de diepvriezer als het nog te zacht is.
  • Leg de plakjes deeg op de bakplaat (ze mogen gerust dicht tegen elkaar liggen want ze lopen niet uit) en bak ze 15 - 17 min of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes 10 min afkoelen op de plaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
  • Ondertussen bereid je de tweede bakplaat voor en bak je deze koekjes ook.
  • De volgende koekjes kunnen weer op de eerste plaat. Zet de koekjes in de koelkast tot je ze wilt gaan bakken.
  • Ga zo verder tot alle koekjes gebakken zijn.
TIP:

Lekker bij een kop vers gezette thee.

Reacties