Zalm en croûte

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is echt zo'n feestelijk gerecht, dat mooi oog en heerlijk smaakt. De dikke kaassaus met spinazie maakt het geheel romig, zonder dat er room aan te pas komt. De saus kan je daags voordien al klaarmaken en bewaren in de koelkast. Op het moment zelf hoef je dan enkel nog het gerecht samen te stellen en af te bakken.

Wat hebben we nodig:
  • 25 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 320 gr volle melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 75 gr Emmenthaler, vers geraspt
  • olie
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
  • 150 gr spinazie, gewassen, gehakt en uitgelekt
  • bladerdeeg
  • 4 zalmfilets
  • peper en zout
  • 30 gr pijnboompitjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de vetstof smelten in een pot en roer er de bloem door.
  • Laat de bloem even "meebakken" op het vuur, zodat de smaak verdwijnt.
  • Giet de melk in deeltjes bij de roux en klop tot een dikke bechamel.
  • Kruid de saus met peper van de molen, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de kaas smelten in de saus.
  • Ondertussen laat je wat vetstof smelten in een pot en fruit je de look even kort mee.
  • Doe de spinazie in de pot en roer om tot de spinazie weggesmolten is.
  • Meng de saus met de spinazie en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Leg 1 vel bladerdeeg voor je.
  • Leg de zalmfilets op het bladerdeeg (laat voldoende ruimte tussen).
  • Besmeer de zijkanten van het bladerdeeg met losgeklopt ei.
  • Kruid de zalm met peper en zout.
  • Bedek elk stuk zalm met spinaziesaus en strooi er de pijnboompitjes over.
  • Dek af met een tweede vel bladerdeeg en druk goed aan rondom rond de zalm, zodat het twee mooie pakketjes worden.
  • Snij overtollig bladerdeeg weg. 
  • Besmeer het bladerdeeg met ei en strooi er de sesamzaadjes over.
  • Leg de ingepakte zalmfilets op de bakplaat.
  • Bak de zalm en croûte 30 min of tot het bladerdeeg mooi goudbruin gekleurd is.
TIP:

De restjes bladerdeeg kan je gebruiken als versiering op de bovenkant. Snij figuurtjes uit (visjes bijvoorbeeld) en "kleef" ze vast met extra losgeklopt ei.
Zorg dat de spinaziesaus goed afgekoeld is. Warme saus zal het bladerdeeg doen smelten.
Ik gebruik hiervoor diepvriesbladerdeeg, dat ik 10 min op voorhand op kamertemperatuur laat ontdooien. Wees snel en zorg dat alles klaar staat, want bladerdeeg "smelt" heel snel.
Heb je nog veel bladerdeeg over? Maak er dan appelflappen mee.

Reacties