Red velvet kerststronk

Foto Cathy Van de Moortele
Het is zover. Het einde van het jaar nadert. Vandaag is het kerstavond. Naar jaarlijkse gewoonte brengen we die avond door in familieverband. Met ondertussen 10 kleinkinderen, 5 kinderen en schoonkinderen, is dit al een flinke groep. Oma en opa hebben een fijn gezelschap in de buurt en het wordt een leuke avond.
Deze red velvet kerststronk ligt binnen ieders bereik. Snel klaar, ziet er goed uit en is ongelooflijk lekker. Zet de bûche koel weg, maar niet in de koelkast.

Wat hebben we nodig:
  • 120 gr fijne griessuiker
  • 200 gr eieren (4 eieren)
  • 1 eetlepel rode voedingskleurstof (pastavorm)
  • 120 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 10 gr pure cacao
  • 100 ml Fraise des Bois likeur (Dolfi)
  • 250 gr slagroom (40%)
  • merg van 1 vanillestokje
  • 40 gr bloemsuiker
  • 45 gr volle, Griekse yoghurt
  • 100 gr fondantsuiker
  • aalbesjes
  • suikersneeuw
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet een ovenvast schaaltje met de suiker, in de oven en laat die even mee opwarmen. De suiker mag niet kleuren, alleen wat warm worden.
  • Klop de eieren op maximum snelheid op met de draadklopper van de Kenwood.
  • Voeg de warme suiker toe en klop verder tot een romige en volumineuze massa.
  • Klop de kleurstof door het beslag.
  • Meng de bloem met de cacao. Gebruik hiervoor een klopper.
  • Zeef de cacaobloem over het beslag.
  • Vervang de draadklopper door de spatel voor mousse.
  • Op trage snelheid spatel je de bloem door het beslag.
  • Bekleed een ingevette bakplaat met bakpapier.
  • Stort het beslag op de bakplaat en strijk glad met een lang paletmes.
  • Bak de biscuit 7 min of tot hij terugveert als je er je vinger op legt.
  • Snij de biscuitrandjes los van de plaat.
  • Leg een groot vel bakpapier op je biscuit en draai hem om.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen tussen de twee vellen bakpapier.
  • Verwijder het bakpapier waarop de biscuit gebakken is.
  • Bestrijk de biscuit met het likeur. Dit zorgt voor extra smaak en een malse biscuit.
  • Klop de vulling op:
  • Doe de slagroom in de kom van de Kenwood en voeg het vanillemerg toe.
  • Klop de room op tot mayonaisedikte en voeg dan de bloemsuiker toe. 
  • Klop verder op.
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en klop nog even verder tot je stevige pieken hebt. Klop niet verder tot boter!
  • Besmeer de biscuit met deze vulling.
  • Rol de biscuit op, te beginnen aan een lange zijde.
  • Trek de biscuit strak, door een deegrol op het bakpapier, tegen de rol aan te leggen en tegelijk aan het onderste laagje bakpapier te trekken.
  • Nu je rol mooi opgespannen is, kan je ze gaan versieren.
  • Warm de fondantsuiker op tot lichaamstemperatuur (niet warmer laten worden).
  • Met een lepel breng je de fondantsuiker aan en laat je hem afdruppen naar de zijkanten toe.
  • Werk af met de aalbesjes.
  • Na het drogen van de fondantsuiker, bestuif je de rol met suikersneeuw.
TIP:

Wil je liever geen alcohol gebruiken? Gebruik dan granaatappelsap of veenbessensap.
Zorg dat je room heel koud staat. Desgewenst kan je ook je kom even in de koelkast zetten.

Reacties