Bananenmuffins met streusel

Foto Cathy Van de Moortele
Streusel is een heel fijne manier om ontbijtkoeken en muffins af te werken. Het geeft crunch aan je gebak. Streusel kan je goed bewaren in een goed afgesloten doos in de diepvriezer. Maak er dus zeker genoeg.
Ik heb mijn muffins twee verschillende toppings gegeven: streusel van pecan en een mengeling van chocolate chips en pindakaas chips.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr patisseriebloem
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • 5 gr bakpoeder
  • 5 gr zout
  • 350 gr bananen (3 bananen), overrijp
  • 160 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 75 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 40 gr pecans, gehakt
  • streusel van pecans: 
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr suikerkristallen
  • 50 gr kristalsuiker
  • snuifje kaneel
  • 20 gr pecans, gehakt
  • 15 gr patisseriebloem
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Zet silicone muffinvormen klaar en bekleed ze met 11 papieren muffin vormpjes.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het bakpoeder en het zout. Maak een kuiltje in het midden.
  • Pel de bananen en prak ze.
  • Meng de geprakte bananen met de suiker, het ei, de boter en de pecans.
  • Meng dit beslagje kort met de droge ingrediënten. Meng niet langer dan nodig, zodat je muffins mooi licht en luchtig worden.
  • Verdeel het beslag in 11 gelijke porties in de vormpjes.
  • Maak ondertussen de streusel: met een vork prak je de boter. Meng de zachte boter met de twee soorten suiker, de kaneel en de pecannoten. 
  • Strooi de bloem bij de streusel en meng kort tot je dik "zand" bekomt.
  • Gebruik de helft van de streusel om er de muffins mee te bedekken. 
  • Bak de muffins 18 min of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan bijvoorbeeld ook Schuddebuikjes als topping gebruiken. Past ook mooi samen met de pecans en de banaan.

Reacties