Faux gras

Foto Cathy Van de Moortele
We eindigen 2017 met een romige paté van linzen, pecans en champignons. Noem het faux gras, noem het linzen/champignonpaté, noem het wat jij wilt: het is lekker!

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels (plantaardige) boter
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 100 gr Parijse champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 400 gr gekookte, groene linzen
  • 140 gr pecans, droog getoast
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 koffielepels rozemarijn, fijngesnipperd
  • 2 koffielepels thijm, fijngesnipperd
  • bladpeterselie, fijngesnipperd
  • 2 koffielepels Cognac
  • 1 koffielepel donkerbruine suiker
  • peper en zout
  • snuifje cayennepeper
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie en de boter samen warm worden in een pan.
  • Fruit de ui glazig met de look.
  • Voeg de champignons toe en laat ze zachtjes meebakken.
  • Mix de linzen met de pecans, het citroensap, de sojasaus, de kruiden, Cognac en bruine suiker in de keukenrobot.
  • Voeg de champignons toe en mix verder tot een zeer glad mengsel.
  • Kruid af met peper, zout en cayennepeper.
  • Schep de paté over in een kommetje, dek af met plastic folie en laat de paté enkele uren opstijven in de koelkast.
TIP:

Gebruik plantaardige boter als je de faux gras vegan wil maken.
Ik heb deze paté geserveerd op zelfgemaakte toast van een brood met rozijnen, abrikozen en hazelnoot.

Reacties