Sandwichen

Foto Cathy Van de Moortele
Welk kind houdt er niet van sandwichen? Een typische Belgische specialiteit. Probeer ze eens zelf te maken, ze zijn zoveel beter dan voorverpakte sandwichen. Dit recept is goed voor 18 stuks. En wees gerust: ze zullen op zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 210 gr water
  • 40 gr verse gist
  • 1 ei
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 500 gr bloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 8 gr zout
  • 75 gr kramiekboter (broodverbeteraar voor luxedeeg)
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel room
  • zaadjes naar keuze
Hoe gaan we te werk:
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar. Voorzie voldoende platen voor 18 broodjes.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Roer de gist los en voeg het ei toe. Roer ook het ei los.
  • Stort de bloem op de natte ingrediënten en laat het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg het zout en de kramiekboter toe, van zodra de bloem het vocht heeft opgenomen.
  • Kneed het deeg nog even kort met de hand door. Als de deegbal niet loslaat van de kom, voeg dan een heel klein beetje bloem toe (even bestuiven). 
  • Laat het deeg 15 min rusten onder een handdoek.
  • Verdeel het deeg in 18 balletjes van 50 gr. 
  • Bol op en laat de deegballetjes 10 min rusten onder een handdoek.
  • Ontgas de balletjes en bol opnieuw op of maak ze langwerpig voor sandwichen.
  • Leg de broodjes op bakplaten en dek af met een keukenhanddoek en plastic.
  • Laat de broodjes 1 - 1 1/2u rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.
  • Bestrijk de broodjes voorzichtig met een mengeling van losgeklopt ei en room. Probeer druipers te vermijden, door het borsteltje goed af te strijken. Het bestrijken doe je rustig en zacht. Gebruik niet meer dorure dan nodig.
  • Als je dat wenst, kan je de broodjes nu afwerken met zaadjes naar keuze.
  • Bak de sandwichen gedurende 9  - 10 min.
  • Laat de sandwichen afkoelen op roosters.
TIP:

Laat de sandwichen helemaal afkoelen op de roosters en bewaar ze dan in een gesloten plastic zak.
Voor het vormen van de sandwichen, druk je een deegballetje plat. Vouw de bovenkant naar het midden en vouw dan de onderkant naar het midden. Vouw nu dicht en rol verder tot een sandwich.
Na de 2e rijs, kan je de broodjes goed afgedekt invriezen om ze op een andere keer af te bakken. Of je vriest ze in na het bakken en afkoelen.

Reacties