Vegetarische bouillon met rijstnoodles en gepocheerd ei

Foto Cathy Van de Moortele
Bij regenachtig en koud weer, heb ik voor de lunch vaak zin in soep of toch tenminste iets waar je lekker warm van wordt. Deze vegetarische bouillon kwam tot stand door mijn koelkast af te lopen en te zien wat ik nog in huis had. Geen moeilijk recept dus en je gebruikt wat jij nog liggen hebt. De gember geeft pit aan de soep en de kakelverse eieren van onze kippen zijn ideaal om te pocheren.

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 zakje rijstnoodles
  • 1 l water
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 1 stukje gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 1/2 paksoi, schoongemaakt
  • 6 oesterzwammen, in repen gesneden
  • 1/2 zakje sojascheuten
  • 1 à 2 eieren per persoon
  • 5 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1/2 Spaans pepertje, ontpit en in ringetjes gesneden
  • witte peper
  • getoaste sesamolie
  • sriracha
Hoe gaan we te werk:
  • Overgiet de rijstnoodles met kokend water en laat ze wellen.
  • Zet het water op in een grote, zware pot en breek er de bouillonblokjes in.
  • Doe de gemberplakjes in het water en breng aan de kook.
  • Snij de paksoibladeren af en snijd die fijn. Zet ze apart.
  • Het witte gedeelte van de paksoi snijd je in halve manen. Voeg ze toe aan de bouillon.
  • Voeg de oesterzwammen en de sojascheuten toe aan de bouillon.
  • Laat de soep garen tot de witte paksoistukken zacht zijn.
  • Breng een steelpan met water aan de kook. 
  • Roer in het water met de steel van een houten lepel tot je een kolk krijgt. Verminder de warmte tot het water net van de kook af is.
  • Breek één ei in een kommetje en giet het voorzichtig in de draaikolk. 
  • Pocheer het eitje en laat het uitlekken op een handdoek. Doe dit ook met de andere eitjes. 
  • Giet de noodles af en voeg ze toe aan de soep, samen met de blaadjes van de paksoi.
  • Strooi de pijpajuintjes en de ringetjes Spaanse peper over de soep.
  • Kruid af met witte peper, sesamolie en enkele druppels sriracha. 
  • Verdeel de soep over de kommen en leg de gepocheerde eieren in de bouillon.
  • Serveer met chopsticks.
TIP:

Kakelverse eieren zijn ideaal om te pocheren. Je kan ook reepjes omelet toevoegen aan de soep.
Vervang de oesterzwammen door shii-take of kastanjechampignons of gebruik Chinese champignons.
Voeg ook eens bamboescheuten toe aan de bouillon, of waterkastanjes.

Reacties