Babka met chocolade en pecannoten

Foto Cathy Van de Moortele
Dit brood moet je eens geproefd hebben. Ik vind dit uiterst geschikt om op zondag bij het ontbijt te geven, maar ook op maandag zou ik het niet afslaan. Er is wat werk aan, maar daar is het ook weekend voor. De voldoening zal groot zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 60 gr water
  • 2 eieren
  • 10 gr verse gist
  • 300 gr patisseriebloem
  • 50 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 75 gr kramiekboter
  • 65 gr fondant chocolade, gehakt
  • 60 gr boerenboter
  • 25 gr bloemsuiker
  • 15 gr pure cacao
  • 50 gr pecannoten, gehakt
  • 30 gr Zweedse parelsuikertjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra pecannoten, gehakt
  • extra Zweedse parelsuikertjes
  • 30 gr water
  • 30 gr fijne griessuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kom en kluts er de eieren door.
  • Breek de gist in de kom en los hem op.
  • Stort de bloem en de suiker over het vocht en meng.
  • Voeg het zout en de kramiekboter toe en meng goed tot de massa samenhangt.
  • Stort alles op je werkblad (lichtjes met bloem bestoven) en kneed verder tot een homogeen en zacht deeg. Probeer geen extra bloem toe te voegen. Het deeg is heel plakkerig in het begin maar het wordt beter.
  • Bol het deeg op en laat het afgedekt 1 1/2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Maak ondertussen de vulling: smelt de chocolade met de boter en los er de bloemsuiker en de cacao in op. Laat deze chocopasta even opstijven in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  • Smeer de chocopasta uit over het deeg (laat de randen vrij) en strooi er de noten en de parelsuikertjes over.
  • Rol het deeg op, te beginnen van de lange kant.
  • Besmeer het uiteinde van de andere kant met wat losgeklopt ei en kleef de naad goed dicht.
  • Leg de rol op een bakplaat met bakpapier 15 min in de diepvriezer.
  • Snij de deegrol in de lengte door en leg de helften zo, dat de vulling naar boven kijkt.
  • Leg de repen deeg zo op elkaar, dat ze een X vormen. 
  • Vlecht de bovenste twee delen samen en doe dat ook met de onderste delen.
  • Vet een vierkante vorm lichtjes in en bestuif hem met wat bloem. Klop overtollige bloem weg.
  • Leg de deegvlecht in de vorm.
  • Dek af met plastic en een handdoek en laat de babka rijzen tot hij in volume verdubbeld is. Reken hier opnieuw zo'n 1 1/2u voor.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bestrijk de babka met losgeklopt ei en strooi er extra noten en parelsuikertjes over.
  • Bak het brood 30 min in de oven of tot het gaar en mooi gekleurd is.
  • Ondertussen maak je de suikersiroop: meng het water met de suiker in een steelpannetje en laat de siroop even opkoken.
  • Haal de babka uit de oven en bestrijk hem onmiddellijk met de suikersiroop. Deze hoeveelheid is net voldoende. Gebruik hem helemaal op.
  • Laat de babka afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Bewaar de babka in een gesloten plastic zak na afkoelen, zodat hij mooi zacht en mals blijft.
TIP:

Heerlijk bij de koffie.
Gebruik ook eens hazelnoten ipv pecannoten.
Voeg wat sinaasappelzeste toe aan de chocoladepasta.
Je kan ook choco gebruiken ipv je zelfgemaakte chocoladepasta.

Reacties