Haverkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Havermout wordt wel vaker gebruikt in brood, gebak en ontbijtgerechten. Maar heb je al eens de echte havervlokken gekocht? Dit zijn de vlokken die je nodig hebt voor deze haverkoekjes.

Wat hebben we nodig:
  • 60 gr havervlokken (geen havermout)
  • 130 gr rietsuiker
  • 60 gr water
  • 200 gr volkoren patisseriebloem
  • 120 gr boerenboter, koud, in blokjes
  • 35 gr havervlokken
Hoe gaan we te werk:
  • Maal de havervlokken zo fijn mogelijk in de keukenrobot.
  • Mix het havermeel met de suiker en het water.
  • Voeg de bloem toe en meng goed.
  • Doe de boter er in deeltjes bij en mix kort.
  • Kneed nog even door met de hand en vorm een blok van het deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 min in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de folie.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek. 
  • Bestrooi het deeg met de 35 gr havervlokken en ga er nog even met de deegrol over. 
  • Snij zo nodig de randjes bij, zodat je koekjes mooie rechte randjes hebben.
  • Met een pizzasnijder of een mes, snij je vierkantjes uit het deeg.
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes zo'n 20 - 25 min of tot ze goudbruin zijn en de onderkanten lichtgekleurd.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze in een goed gesloten blikken doos opbergt.
TIP:

Dit is een "gezond" koekje, doordat je havervlokken en patisseriebloem gebruikt.
Strooi eens wat Maldon zoutvlokjes over de koekjes voor ze de oven ingaan. Verrassend!

Reacties