Madeleintjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Deze keer heb ik 3 soorten gemaakt: naturel, met geconfijt fruit en met een chocolade onderkantje. Zoals je zelf verkiest.
Wat hebben we nodig:
- 150 gr ei (3 eieren)
- 100 gr fijne griessuiker
- 25 gr vanillesuiker
- 20 gr vloeibare honing
- 1 koffielepel citroen extract
- snuifje zout
- 150 gr patisseriebloem
- 5 gr bakpoeder
- 125 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- naar keuze: geconfijt fruit, chocolate chips, rozijntjes, chocolade callets om een chocolade onderkant te krijgen
- Klop de eieren goed los met de draadklopper van de Kenwood.
- Voeg de twee soorten suiker toe en klop verder op, tot de massa in volume verdubbelt.
- Voeg de honing, het citroen extract en het zout toe en meng goed.
- Zeef de patisseriebloem met het bakpoeder en spatel die door het beslag.
- Giet de boter druppelsgewijs bij het beslag, terwijl de mixer op trage snelheid verder spatelt.
- Doe het beslag in een afgesloten pot en zet het minstens 2u in de koelkast weg.
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Spoel een silicone madeleine vorm met koud water om en laat hem uitdruppen. Droog hem niet af.
- Zet de vorm op een bakplaat.
- Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
- Vul de holtes voor de helft.
- Kies voor naturel madeleintjes of duw er wat geconfijt fruit of chocolate chips in.
- Schuif de madeleintjes in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 190°C.
- Bak de cakejes 8 min of tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze onmiddellijk uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
- Spoel de vorm weer om met koud water en hervul.
Wil je graag een chocolade onderkant? Haal dan de madeleintjes uit de vorm en leg in elke holte 8 - 10 chocolade callets. Zet de vorm even terug in de hete oven tot de chocolade gesmolten is. Leg de madeleintjes op de chocolade, wacht even en verwijder ze dan weer.
Reacties