Madeleintjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een favoriet cakeje! Maak ze op de dag waarop je ze wilt serveren. Het beslag maak je daags voordien en kan zelfs enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Ik gebruik liefst een silicone madeleintjes vorm, omdat die niet hoeven ingevet worden.
Deze keer heb ik 3 soorten gemaakt: naturel, met geconfijt fruit en met een chocolade onderkantje. Zoals je zelf verkiest.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr ei (3 eieren)
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 25 gr vanillesuiker
  • 20 gr vloeibare honing
  • 1 koffielepel citroen extract
  • snuifje zout
  • 150 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 125 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • naar keuze: geconfijt fruit, chocolate chips, rozijntjes, chocolade callets om een chocolade onderkant te krijgen
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eieren goed los met de draadklopper van de Kenwood.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop verder op, tot de massa in volume verdubbelt.
  • Voeg de honing, het citroen extract en het zout toe en meng goed.
  • Zeef de patisseriebloem met het bakpoeder en spatel die door het beslag.
  • Giet de boter druppelsgewijs bij het beslag, terwijl de mixer op trage snelheid verder spatelt.
  • Doe het beslag in een afgesloten pot en zet het minstens 2u in de koelkast weg.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Spoel een silicone madeleine vorm met koud water om en laat hem uitdruppen. Droog hem niet af.
  • Zet de vorm op een bakplaat.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Vul de holtes voor de helft.
  • Kies voor naturel madeleintjes of duw er wat geconfijt fruit of chocolate chips in.
  • Schuif de madeleintjes in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 190°C.
  • Bak de cakejes 8 min of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze onmiddellijk uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Spoel de vorm weer om met koud water en hervul.
TIP:

Wil je graag een chocolade onderkant? Haal dan de madeleintjes uit de vorm en leg in elke holte 8 - 10 chocolade callets. Zet de vorm even terug in de hete oven tot de chocolade gesmolten is. Leg de madeleintjes op de chocolade, wacht even en verwijder ze dan weer.

Reacties