Nieuwjaarswafeltjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Op Sinterklaas een recept voor nieuwjaarswafeltjes posten: das durven... De kinderen zijn groot en de Sint komt niet meer langs. Maar een krokant nieuwjaarswafeltje, dat gaat er nog altijd in. Je mag enkele uren vrijaf nemen om deze wafeltjes te bakken. Uit dit recept haal je 68 wafeltjes en per set van 2, reken je 3 min baktijd.
Mijn tante gaf me ooit dit familierecept en ik heb er nooit iets aan veranderd. Ze zijn gewoon perfect!
Volg je mij trouwens al op Instagram? Zo krijg je een mooi overzicht van elke dag een nieuw recept en kan je ook makkelijk je vragen stellen.
Wat hebben we nodig:
- 500 gr patisseriebloem
- 500 gr fijne griessuiker
- 100 gr ei (2 eieren)
- 250 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 15-30 ml cognac
- Doe de bloem met de suiker in de kom van de Kenwood.
- Gebruik de K-klopper om beide te mengen.
- Voeg 1 ei toe en klop verder.
- Voeg het 2e ei toe.
- Voeg de boter in deeltjes toe en zorg dat alles goed opgenomen wordt.
- Als laatste voeg je ook de cognac toe, 15 of 30 ml, afhangend van wat jij lekker vindt!
- Laat het deeg op temperatuur komen en weeg porties van 20 gr af.
- Rol alle porties tot balletjes (of worstjes).
- Zet de porties deeg een nachtje in de koelkast als je de tijd hebt, zodat alle smaken goed samen komen. Geen tijd om te wachten? Koel dan toch zeker 1u.
- Verhit een lichtjes ingevet wafelijzer (gebruik de kleinste mal, speciaal voor galetjes) op stand 6.
- Leg 2 balletjes deeg in het wafelijzer en duw het ijzer zachtjes dicht. Zet je timer op 3 min. Van zodra de stoom weg is, zijn ze klaar.
- Laat de wafeltjes helemaal afkoelen op roosters.
Liever geen alcohol in je wafeltjes? Vervang die dan door water.
Bewaar de wafeltjes in blikken dozen om ze krokant te houden.
Ik gebruik een wafelijzer van FriFri met de boterwafel mal.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties