Vleeskes

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn oma was gek op vleeskes (nonnenbillen, rekkers, marshmallows,..) en at ze liefst per zak. Ze had ook diabetes, maar legde niet de link tussen hoge bloedsuikers en de vleeskes waar ze zo dol op was. Ik heb ze zelf gemaakt en ik moet zeggen: ze zijn heerlijk!

Wat hebben we nodig:
  • 8 gr gelatineblaadjes
  • 2 eiwitten
  • 50 ml water
  • 125 gr fijne griessuiker
  • 25 gr honing, vloeibaar
  • roze kleurstof
  • 100 gr suikersneeuw
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de gelatineblaadjes één voor één in een kom met koud water. Laat ze hierin weken tot ze zacht geworden zijn.
  • Klop de eiwitten op hoge snelheid op. Zorg dat ze niet droog worden.
  • Neem een steelpan en doe daar het water, de griessuiker en de honing in.
  • Breng de steelpan aan de kook en gebruik een keukenthermometer om na te gaan hoe warm de suikersiroop is.
  • Zet de pan van het vuur wanneer de siroop de 121°C behaald heeft.
  • Knijp de gelatine uit en voeg ze toe aan de suikersiroop. Laat de gelatine volledig oplossen.
  • Voeg de suikersiroop in een fijn straaltje toe aan de eiwitten, die nog steeds aan het opkloppen zijn.
  • Laat de eiwitten met de suikersiroop verder kloppen tot de kom niet meer warm aanvoelt.
  • Voeg enkele druppels roze kleurstof toe tijdens het kloppen, tot je marshmallow de kleur heeft die jij wilt.
  • Bestuif een silicone vel dat op een bakplaat ligt, met de helft van de suikersneeuw.
  • Breng de marshmallow over in een spuitzak met brede, gladde spuitmond (of gebruik geen spuitmond).
  • Spuit lange worsten op het siliconevel.
  • Bestuif de worsten met nog meer suikersneeuw en zet de marshmallows 1u in de koelkast om op te stijven.
  • Doop een scherp mes in suikersneeuw en snij de marshmallows in gelijke stukken.
  • Rol de vleeskes door extra suikersneeuw en schud ze dan in een zeef, zodat overtollig poeder verdwijnt.
  • Bewaar de vleeskes in een goed afgesloten Tupperwaredoos op een droge plek.
TIP:

Je kan zelf een kleurtje kiezen voor je marshmallows. Gebruik poederkleurstof of dikke, vloeibare kleurstof. Laat de supermarkt-kleurtjes in buisjes voor wat ze zijn.
Suikersneeuw of decoreersneeuw smelt niet weg op gebak en is diepvriesbestendig. Vind je geen suikersneeuw, vervang die dan door 50 gr maïzena + 50 gr bloemsuiker.

Reacties