Tradition française

Foto Cathy Van de Moortele
Tradition française is een pure bloem, door Dossche Mills samengesteld voor wie graag Franse broden eet: baguettes, ficelles, couronne, .. Een knapperige korst en zacht kruim, met de smaak naar nog. Ik heb er een "dubbel" brood van gemaakt, gewoon omdat de vorm wel leuk is voor zo'n Frans brood.

Wat hebben we nodig:
  • 290 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr tradition française
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar of boter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het water en meng.
  • Voeg het zout toe en meng 11 min of tot het deeg mooi samenhangend is en loslaat van de kom.
  • Voeg de broodverbeteraar toe van zodra het vocht opgenomen is door het deeg.
  • Bol het deeg losjes op en laat het tussen twee bebloemde doeken 20 min rusten.
  • Ontgas het deeg en bol het opnieuw op. Laat het deeg nu 25 min rusten onder de doeken.
  • Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3. 
  • Bol het grootste deel op en leg het op de bebloemde schaal van de broodbakbol. 
  • Bestrijk het deeg met wat water.
  • Bol het kleinste deel op en leg het op het grootste deel.
  • Doop de steel van een houten lepel in bloem en duw hem door beide bollen in het midden.
  • Bestuif het brood lichtjes met bloem.
  • Met een scherp mes maak je meerdere inkepingen, helemaal door de 2 lagen brood heen.
  • Zet de koepel op de schaal en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Bak het brood 35 min met de koepel en nog 8 min zonder.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Dit brood behoeft niet meer dan echte roomboter, beetje peper van de molen en wat fleur de sel.
Ik bak nagenoeg al mijn broden in de Emile Henry broodbakbol. Deze bol creëert stoom waardoor je brood gelijkmatig bakt en je een dunne maar heel knapperige korst krijgt.
Een andere manier om het brood in te snijden: maak ruitvormige inkepingen met een lame of een ander vlijmscherp mesje, net voor het brood de oven in gaat en dan krijg je deze cobbler.

Reacties