Citroen yoghurt broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Er zijn zoveel verschillende broodrecepten uit evenveel landen. Hoe kan je nu niet van brood houden? Ik ben een koolhydraatjunkie en ik hou van brood. Zeker als het versgebakken is, in mijn eigen oven. Ik geniet van het kneden, het vormen, het insnijden en het bakken. En dan doe je die ovendeur open, afgaande op de geur die je zegt dat het brood klaar is.... zalig!

Wat hebben we nodig:
  • 80 gr melk
  • 15 gr verse gist
  • 125 gr vanille yoghurt
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 65 gr boerenboter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 koffielepel vanille extract
  • zeste van 1 citroen
  • 500 gr Bisco bloem
  • 25 gr boter, gesmolten
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in de melk met een garde.
  • Voeg de yoghurt, suiker en boter toe en meng goed;
  • Voeg het ei, de vanille en de citroenzeste toe.
  • Stort de bloem over de natte ingrediënten en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1 - 2u rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Verdeel het deel in 7 gelijke delen. 
  • Vorm van elke deegportie een balletje.
  • Vet een ronde vorm met deksel (ik gebruik een sauteuse hiervoor) goed in met olie.
  • In het midden van de vorm zet je een ovenvast rond potje, dat het midden van je krans wordt.
  • Leg de deegballetjes in een cirkel rond het potje.
  • Dek de vorm af met het deksel en laat het deeg nog 30 min rijzen of tot ze mooi groot geworden zijn.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 170°C (hetelucht).
  • Bak de broodjes (onder het deksel) 40 min. Haal het deksel weg en laat de broodjes nog 5 min verder bakken tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Bestrijk de broodjes onmiddellijk na het bakken met de gesmolten boter, zodat ze mooi zacht blijven.
  • Eens de broodjes afgekoeld zijn, bestuif je ze ruim met bloemsuiker.
TIP:

Zorg dat je de broodjes ruim de tijd geeft om mooi te rijzen. Op die manier worden ze zacht, licht en fluffy. Voeg niet meer bloem toe dan nodig.
Bisco bloem is een heel fijne bloem, die ideaal is voor het bakken van pizza's. Of deze broodjes bijvoorbeeld.

Reacties