Halloween brood

Foto Cathy Van de Moortele
Bij Halloween horen pompoenen. Uitgeholde pompoenen met grimmige gezichten, pompoensoep, ovengeroosterde pompoenschijven, pompoentaart of waarom eens geen pompoenbrood?
In dit brood zit puree van pompoen verwerkt. Ik heb hiervoor een butternut gebruikt en die in de oven geroosterd tot het vruchtvlees zacht was. Heel fijn gemixt en deze puree aan het brooddeeg toegevoegd. Hoe lekker kan het zijn!
Happy Halloween!

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr volle melk
  • 30 gr verse gist
  • 25 gr water
  • 1 ei
  • 35 gr bruine suiker
  • 300 gr pompoenpuree, heel fijn gemixt
  • 500 gr Suprème of een andere bloem met hoog eiwitgehalte
  • 6 gr pumpkin spice
  • 7 gr zout
  • 25 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • keukentouw
  • olie
  • boerenboter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op en voeg het water, ei en de suiker toe.
  • Voeg de pompoenpuree toe en meng die onder het vocht.
  • Meng de kruiden onder de bloem en stort de bloem op de natte ingrediënten.
  • Meng op lage snelheid tot het vocht opgenomen is.
  • Voeg het zout toe en kneed het deeg 8 min op een iets hogere snelheid.
  • Ondertussen voeg je ook de boter toe.
  • Maak een bal van het deeg, dek af met een handdoek en laat die 10 min rusten.
  • Bol het deeg mooi en strak op.
  • Dek het deeg af met een handdoek en laat het deeg 40 min rijzen.
  • Ontgas het deeg en bol opnieuw op tot een mooie boule.
  • Snij een lang stuk keukentouw af en drenk het lichtjes in olie.
  • Omwikkel het brood met het touwtje zonder dat te hard aan te trekken.
  • Op deze manier verdeel je het brood in parten, waardoor het deeg tijdens het rijzen zal uitzetten tussen de touwtjes en op een pompoen gaat lijken.
  • Laat het brood 70 min omgekeerd rijzen in een rond rijsmandje, dat je afdekt met een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Draai de gerezen deegbal om op de onderste schaal van de broodbakbol, die je lichtjes met (rogge)bloem bestoven hebt.
  • Zet de koepel weer op het brood en schuif het brood 30 min in de oven.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder kleuren.
  • Snij voorzichtig de koordjes weg.
  • Bestrijk het brood voorzichtig met gesmolten boerenboter.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Heb je geen pumpkin spice? Gebruik dan van elks een snuifje gember/kardemom/nootmuskaat/kruidnagel/kaneel.
Dit wordt een supergroot brood. Om zeker te zijn dat het brood gaar is binnenin, kan je de kerntemperatuur meten. Een gaar brood heeft een kerntemperatuur van 96°C.

Reacties

Unknown zei…
hoeveel van die pompoenpuree voeg je ongeveer toe? En wanneer? Zie ik niet staan in het recept of lees ik er over?
Unknown zei…
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.