The real deal

Foto Cathy Van de Moortele
Doe je aan de lijn of mijd je alle vormen van suiker? Sla dit recept dan maar meteen over, want dit is een sugar overload... Een krachtige notenreep met caramel, chocolade en een koekjesbasis. Om van te genieten en na 1 stukje de doos weer dicht te doen.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr gezouten cashews
  • 50 gr walnoten
  • 130 gr gezouten pinda's
  • 100 gr pecannoten
  • 230 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 315 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 800 gr fijne griessuiker
  • 3 gr cream of tartar (wijnsteenbakpoeder)
  • 200 gr water
  • 200 gr slagroom
  • 30 gr boerenboter
  • 25 gr chocolate chips
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng de noten en strooi ze uit op een bakplaat. 
  • Toast de noten in de oven tot ze lekker gaan ruiken.
  • Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
  • Mix de boter romig met de lichtbruine suiker. Gebruik hiervoor de K-klopper van je standmixer.
  • Voeg beetje per beetje de bloem toe, die je vooraf hebt gemengd met het zout.
  • Bekleed je ingevette bakplaat met bakpapier en stort hierop het koekjesdeeg. Verdeel het deeg over de plaat met de achterkant van een lepel.
  • Bak de koek gaar in 10 - 12 min.
  • Laat de koek in de plaat volledig afkoelen op een rooster.
  • Tijd om de caramel te maken.
  • Doe de suiker met de cream of tartar en het water in een grote kookpot met dikke bodem. 
  • Breng de suiker aan de kook en roer niet.
  • Laat de suiker wegsmelten in het water, tot ze van kleur begint te veranderen.
  • Verminder de temperatuur naar medium warmte en laat de suikersiroop caramelliseren.
  • Dat duurt zo'n 7 - 10 min of tot de caramel 150°C is.
  • Zet de pot van het vuur en giet er voorzichtig de slagroom bij. Let op voor spatten, want de caramel is bloedheet.
  • Blijf goed roeren en meng er dan tenslotte de boter onder.
  • Giet de caramel over in een hittebestendige kom en laat 10 min afkoelen.
  • Meng de caramel met de noten.
  • Giet de notencaramel over de gebakken koek, bestrooi met de chocolate chips en schuif alles nog 10 min in de oven of tot de caramel vast genoeg geworden is.
  • Laat de "real deal" afkoelen op een rooster.
  • Keer de vorm om op een bakplaat en snij in vierkantjes.
TIP:

Bewaar deze repen in een luchtdichte doos op kamertemperatuur.
Wil je de schade toch een beetje beperken? Maak dan maar een half caramel recept.
Zijn je noten niet gezouten? Strooi dan wat fleur de sel op de caramel voor hij de oven in gaat.

Reacties