Tonijn caponata

Foto Cathy Van de Moortele
Ik word zo vrolijk van bordjes met kleur. Meestal wil dat zeggen, dat er heel veel groentjes op liggen en vandaag is dat niet anders. Er komt wat snijwerk aan te pas, maar daar heb ik de nicer dicer voor. Zorg dat je tonijn nog een beetje rosé is, zo komt ie best tot zijn recht.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 100 gr aubergine, in grove brunoise gesneden
  • 100 gr rode ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr rode paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr courgette, in fijne brunoise gesneden
  • 1 tomaat, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 30 gr grote, gele rozijnen
  • 30 gr pijnboompitten, droog geroosterd
  • 30 gr pistachenoten, gepeld
  • 1 eetlepel balsamico
  • 500 gr tonijnsteaks
  • 1 teen look, niet gepeld, geplet
Hoe gaan we te werk:
  • Laat redelijk wat olijfolie heet worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Frituur hierin de aubergine aan alle zijden en laat die uitlekken op keukenrol.
  • Verwijder het merendeel van de olijfolie uit de pot en zet die apart om er straks de tonijn in te bakken.
  • Fruit de rode ui aan en voeg de look toe. Laat de uien niet kleuren.
  • Doe de wortel erbij en fruit aan.
  • Voeg de paprika toe en laat ook die zacht worden. Zet het vuur niet te hoog.
  • Roer de courgetteblokjes door de andere groentjes en laat ze mee garen.
  • Als laatste groente, gaan de tomatenblokjes erbij. Schep goed om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer er nu de kappertjes, de rozijnen, pijnboompitten en pistachenoten onder.
  • Werk af met balsamico.
  • Ondertussen laat je de resterende olie heet worden in een gietijzeren pannetje. Laat het teentje look smaak afgeven aan de olie.
  • Kruid de tonijnsteak aan beide zijden met peper en zout.
  • Laat de tonijn mooi bakken in de hete olie en draai hem dan om. Per zijde niet langer dan 1 minuut.
  • Serveer de tonijn met de caponata.


TIP:

Zorg dat de aubergine mooi bruin gefrituurd is, zodat ze extra smaak krijgt.





Reacties