Rozijnenkoeken
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 100 gr rozijnen (ik heb lichte, donkere en rode gebruikt, een mengeling van notenshop)
- 1 ei
- 50 gr fijne griessuiker
- 250 gr melk
- 15 gr maïzena
- 1 stuk citroenschil
- 250 gr melk
- 1 ei
- 12 gr verse gist
- 550 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 80 gr fijne griessuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 gr neutrale olie
- boter
- Zet de rozijnen onder water en laat ze wellen.
- Meng het ei met de suiker in een steelpan.
- Voeg de melk toe en klop even op.
- Strooi de maïzena erbij en los hem op.
- Leg het stuk citroenschil ook in de steelpan en breng aan de kook.
- Blijf goed kloppen met de garde, tot de pap begint te brobbelen. Zet de pan van het vuur.
- Giet de pap door een fijne zeef op een ondiepe schaal, zodat er zeker geen klontertjes inzitten. Gooi de citroenschil weg.
- Dek de pap onmiddellijk met plastic folie af, rechtstreeks op de pap zelf. Laat volledig afkoelen.
- Doe de melk in de kom van de Kenwood.
- Klop het ei los in de melk.
- Verkruimel de gist in de melk en roer om, zodat de gist oplost.
- Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood het deeg goed mengen.
- Voeg de suiker en de vanillesuiker toe, en daarna de olie.
- Laat het deeg 10 min kneden.
- Vorm een bal van het deeg en laat het deeg 30 min afgedekt rusten.
- Giet de rozijnen af en dep ze helemaal droog.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
- Ontgas het deeg en rol het uit tot een rechthoek.
- Besmeer het deeg met de pap tot een mooie, egale laag, en laat de randen vrij.
- Strooi de rozijnen er evenredig over.
- Rol het deeg op, te beginnen met een lange kant.
- Nijp de naad dicht.
- Met een kartelmes verdeel je de rol in 18 gelijke delen.
- Leg de schijven deeg op bakplaten die je met bakpapier bekleed hebt.
- Dek af met plastic folie en daarop een handdoek.
- Laat de koeken 1u rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
- Bak de koeken 15 - 18 min. Laat ze niet te droog worden. Ze zullen nog opstijven bij het afkoelen.
- Neem een stukje roomboter en besmeer hier de koeken mee, zodat ze mooi zacht blijven.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Je kan de koeken nog afwerken met fondantsuiker (suikerglazuur), die je even opwarmt en erover druppelt.
Je kan ze ook afwerken met decoreersuiker (suikersneeuw) na het afkoelen. Deze suiker smelt niet.
Reacties