Eekhoornbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Het is de tijd van het jaar, alhoewel we hier niet vaak eekhoorntjes zien. Als we in Florida zijn op vakantie, dan kijken we altijd op van de grote massa eekhoorntjes en hoe tam ze wel zijn.
Dit brood heeft helemaal niets met eekhoorns te maken. Het is een licht 7granenbrood, een brood waar kinderen blij van worden. Blije kindjes = blije mama's!

Wat hebben we nodig:
  • 290 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Eekhoorn
  • 8 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water.
  • Stort het meel op het vocht en laat de Kenwood 4 min mengen op lage snelheid.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar toe en laat nog 7 min kneden op een iets hogere snelheid.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg, bol het opnieuw op en laat het nog eens 25 min rusten in de kom met deksel.
  • Ontgas het deeg opnieuw. Vorm een batard van het deeg.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met wat bloem.
  • Leg het brood op de schaal en dek af met de koepel. 
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 230°C.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Open de koepel en bestuif het brood heel licht met wat bloem. Met je handen wrijf je de bloem voorzichtig over de bovenkant van het brood.
  • Gebruik een lame of grignette om mooie tekeningen aan te brengen op je brood.
  • Zet de koepel op de schaal en bak het brood 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Om het brood in mooie gelijke sneden te kunnen verdelen, maar ik gebruik van een elektrische snijmachine van Ritter. Deze snijmachine gebruik ik evenzeer om kaas en charcuterie te snijden.
Eekhoorn meel wordt verdeeld door Dossche Mills, Deinze.
Niets belet je om het Eekhoorn meel te mengen met witte broodbloem. Voor deze batard heb ik 350 gr Eekhoorn meel gemengd met 150 gr witte broodbloem (Mistral). 

Reacties