Orecchiette

Foto Cathy Van de Moortele
Kleine oortjes ofwel orecchiette. Deze Italiaanse pasta kan je gewoon zelf thuis maken. Je hebt er niet eens een pastamachine voor nodig. Ik heb het deeg gekneed in mijn Kenwood (ok, ik ben lui), maar je kan het evengoed met de hand zelf kneden. Laat het deeg even rusten voor je het verder bewerkt, zodat het deeg mooi kan ontspannen en zijdezacht wordt. Het deeg leek wel een stuk marsepein!
Orecchiette met een zelfgemaakte tomatensaus, verrijkt met chorizo en basilicum en een mix van paddestoelen. Daar kan je toch niets op tegen hebben?

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 100 gr chorizo, in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 2 blikken gepelde tomatenblokjes
  • peper en zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • verse basilicum, in reepjes gesneden
  • mix van champignons, schoongemaakt en in hapklare stukken gesneden
  • 250 gr semola de Cecco
  • 115 gr water
  • snuif zout
Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olie warm worden in een pot met zware bodem, type Le Creuset.
  • Fruit de blokjes chorizo aan en laat die hun smaak vrijgeven. Ze mogen niet krokant worden.
  • Schep de chorizo uit de pot en laat die uitlekken op keukenpapier. Laat de olie in de pan en voeg de look toe.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met peper en zout. 
  • Roer de tomatenpuree door de saus, samen met de basilicum.
  • Laat de saus op een heel zacht vuurtje sudderen, voor zoveel mogelijk smaak.
  • Laat wat extra olie warm worden in een heet antikleefpannetje.
  • Bak de champignons krokant en voeg ze toe aan de saus.
  • Maak de verse pasta wanneer de saus aan het sudderen is.
  • Stort de bloem op een houten plank en maak een kuiltje in het midden. 
  • Neem het water en los daar een snuif zout in op.
  • Giet het water in het kuiltje (nog niet allemaal) en voeg telkens wat bloem toe.
  • Meng de bloem met het water en ga door tot je een samenhangend deeg krijgt. Als het deeg te slap is, voeg je wat extra bloem toe. Is je deeg te hard, voeg dan wat meer water toe.
  • Blijf goed kneden tot het deeg mooi glad wordt en wikkel het dan in plastic folie. Laat het deeg 30 min rusten.
  • Snij een stuk van het deeg en rol het uit tot een lange worst. Snij met een aardappelmesje stukjes deeg af, om er orecchiette van te maken. Aan de hand van dit filmpje, zie je alvast hoe het moet.
  • Laat de orecchiette even drogen en breng ondertussen een grote pot met gezouten water aan de kook.
  • Kook de orecchiette tot ze boven komen drijven. Laat ze dan nog zo'n 2 min verder garen.
  • Schep de orecchiette uit het kokende water en voeg ze toe aan de tomatensaus.
  • Voeg ook de chorizo toe aan de saus en schep om. Warm nog even goed door.
  • Werk af met extra basilicum.
TIP:

Maak deze pasta vers. Het is niet zoveel werk als je denkt en als je dit samen kan doen met iemand die ook graag pasta maakt, gaat het nog eens zo snel.

Foto Cathy Van de Moortele








Reacties