Appelbollen

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was het Belgisch Bakboek van Bloch aan het lezen, toen ik er aan dacht dat er nog appels in de fruitschaal lagen en dat er bladerdeeg in de koelkast op zijn einde aan het lopen was. Appelbollen dus! Dit is mijn eigen versie.

Wat hebben we nodig:
  • 1 vel bladerdeeg
  • 2 appels, geschild en uitgeboord
  • 1 koffielepel amandelpoeder
  • 1 koffielepel bloemsuiker
  • 2 koffielepels boerenboter
  • 2 koffielepels fijne griessuiker
  • 2 koffielepels donkerbruine suiker
  • kaneelsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel hittebestendige suikerkristallen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Neem twee ijzeren taartvormpjes.
  • Met een vormpje snij je twee rondjes uit het bladerdeeg, die net in de vormpjes passen.
  • Bestrijk de vormpjes met wat losgeklopt ei.
  • Snij twee vierkanten uit het bladerdeeg.
  • Leg in het midden van elk vierkant een hoopje broyage: mengeling van het amandelmeel en de bloemsuiker.
  • Vul de appels met een mengeling van boter, griessuiker en donkerbruine suiker.
  • Bestuif de appels met kaneelsuiker.
  • Zet de appels op de broyage en breng de 4 hoekjes van het bladerdeeg naar boven. 
  • Vouw het deeg mooi dicht rond de appel en zorg dat er geen scheurtjes in zitten.
  • Draai de appel om en zet hem op het bladerdeegrondje in het vormpje.
  • Bestrijk de appels met de rest van het losgeklopt ei.
  • Bestrooi de appels met de hittebestendige suikerkristallen.
  • Bak de appels zo'n 30 min of tot ze goudbruin zijn en de keuken lekker naar gecaramelliseerde suiker ruikt.
TIP:

Lekker met vanilleroomijs en slagroom of gewoon zo, recht uit de oven.
Moest je restjes bladerdeeg hebben, dan kan je er figuurtjes uitsnijden om de appel mee te versieren. Vergeet die dan niet te doreren.

Reacties