Natural Extra brood

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel lekker volgranenmeelbrood met extra tarwezemelen, waar ik als topping een zadenmix heb op aangebracht. Door het brood net voor het bakken op meerdere plaatsen in te snijden, krijg je dit leuke effect.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Natural Extra
  • 7 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
  • Omega zadenmix
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Stort het meel over het vocht en laat de Kenwood 4 min traag mengen.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar bij en laat de Kenwood 7 min kneden op een iets hogere snelheid.
  • Bol het deeg losjes op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 20 min rusten.
  • Bol het deeg opnieuw op en laat het nogmaals 20 min rusten in de kom met deksel.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol licht met bloem.
  • Weeg je deeg af en hou 1/4 van het deeg apart.
  • Bol het grootste deel netjes op.
  • Het kleine deegballetje rol je zo groot mogelijk uit. Bestuif hiervoor je werkblad lichtjes met bloem (niet meer dan nodig, zodat je het deeg niet zwaarder maakt). 
  • Bestuif de bovenkant van de grootste deegbal met water (gebruik hiervoor een propere plantenspuit).
  • Doop de boven kant van de deegbal in de zadenmix en leg het brood met de zaden naar beneden, op het uitgerolde deegballetje.
  • Vouw het uitgerolde deeg over het brood en sluit het goed.
  • Draai het brood om, zodat het met de naden naar beneden op de schaal ligt. Dek af met de koepel.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 230°C.
  • Laat het brood nu 45 min rijzen in de broodbakbol.
  • Na deze rijsperiode, open je de broodbakbol. Bestuif het brood heel lichtjes met bloem en met je hand wrijf je dat mooi open, zodat het brood een fijn wit "stoflaagje" krijgt.
  • Met een scheermesje (lame, grignette, scherp aardappelmesje,..) maak je rondom inkepingen in het deeg. Ik begin hiervoor aan de buitenkant en snij naar het midden toe. Zorg dat de inkepingen helemaal open zijn en ga desnoods nog een tweede keer met je scheermesje er doorheen.
  • Zet de koepel weer op het brood en schuif de broodbakbol volledig in de oven.
  • Bak het brood 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken, tot het goudbruin en knapperig is.
  • Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Het water dat ik gebruik om te bakken, is gewoon water rechtstreeks uit de kraan. Niet warm, niet koud, gewoon kamertemperatuur.
Mijn voorkeur gaat uit naar verse gist. Ik vind de smaak en de geur van verse gist zo bijzonder en heb dan ook altijd gist in de koelkast liggen. Gebruik je toch liever korrelgist? Gebruik dan 4 gr korrelgist, die je mengt met je meel.
Heb je geen broodbakbol? Dan kan je het brood ook gewoon los in de oven bakken. Gebruik dan eerder de conventionele oven (boven/onderwarmte) op 230°C, zodat het brood niet uitdroogt (wat wel gebeurt bij hetelucht zonder broodbakbol).
De broodverbeteraar die ik gebruik is een pasta, speciaal voor wit en bruin brood. Het zorgt voor een mals kruim, voor een langere houdbaarheid en je brood blijft vers. Wil je liever geen broodverbeteraar toevoegen, dan kan je die weglaten of vervangen door boter of smout.

Reacties