Chitarra met kerstomaat en pancetta

Foto Cathy Van de Moortele
Geen pasta zonder saus natuurlijk. De chitarra pasta die we gisteren maakten, wordt vandaag geserveerd met een smaakvolle tomatensaus. De pancetta koop ik in een grote rol, die ik iedere keer opnieuw vacuüm trek. Ik snij af wat ik nodig heb en snij de pancetta dan in blokjes of reepjes. Heerlijk toch?

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 100 ml witte wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree 
  • 1 blik kerstomaten
  • 1 eetlepel oregano
  • peper en zout
  • verse platte peterselie, gesnipperd
  • 2 dikke plakken pancetta, in blokjes gesneden
  • chitarra voor 2 personen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een kookpot.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de look toe. Laat die lekker geurig worden.
  • Blus met de wijn en laat de wijn nagenoeg uitkoken.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en giet de kerstomaten uit blik er bij.
  • Kruid met oregano, peper en zout.
  • Laat de saus zachtjes sudderen.
  • Voeg de peterselie toe en laat de saus verder sudderen. Ze mag gerust een uurtje op een heel laag vuur pruttelen onder deksel.
  • Verhit een gietijzeren pan tot ze goed heet is en bak de pancetta krokant.
  • Laat het spek uitlekken op huishoudrol en voeg ze toe aan de saus.
  • Kook de chitarra in ruim, gezouten water. 
  • Meng de pasta met de saus en dien op.


TIP:

Vergeet niet om een stuk Parmiggiano Reggiano op tafel te zetten, zodat ieder naar behoeven kaas kan raspen over dit heerlijk pastagerecht.

Reacties