Jan Hagel
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- 330 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 1 koffielepel kaneel
- snuifje zout
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 ei, goed losgeklopt
- 10 gr fijne griessuiker
- 35 gr amandelschilfers
- Doe de boter met de suiker in de kom van de Kenwood. Met de K-klopper meng je alles op hoge snelheid, zodat de suiker en boter één geheel worden.
- Schraap de randen terug naar beneden en meng het ei onder de suiker/boter.
- Meng de bloem met de kaneel, het zout en het bakpoeder.
- Zeef deze massa boven de kom met het eerdere beslag.
- Laat het deeg kort mengen op lage snelheid.
- Wikkel het deeg in plastic folie (maak er een rechthoek van) en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C en zet een bakplaat klaar.
- Leg een groot vel bakpapier op je werkblad.
Foto Cathy Van de Moortele - Bestuif het papier met wat bloem.
- Haal het deeg uit het plastic en rol het uit tot een rechthoek, zo groot als je bakplaat. Ik gebruik een bakplaat met formaat: 30x40 cm.
- Leg het deeg met het bakpapier op de bakplaat.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
- Strooi eerst de suiker en daarna de amandelschilfers mooi verdeeld over het deeg.
- Bak de Jan Hagel in één stuk gedurende 13 - 15 min.
- Schuif de koek met het bakpapier van de plaat en snij de koek meteen in vierkantjes.
- Laat de koekjes afkoelen op de plaat.
- Smakelijk!
Je kan de koekjes ook uitsteken met een stekertje als je dat leuk vindt. Doe dat dan vooraleer je ze bakt.
De koekjes worden knapperig met het afkoelen.
Bewaar de koekjes in een blikken trommel, zodat ze knapperig blijven.
Moest je aan lichte basterdsuiker kunnen geraken: ideaal voor deze koekjes. Alleen vind je die in België niet overal. Vandaar mijn keuze voor fijne griessuiker.
Reacties