Pruimentaart

Foto Cathy Van de Moortele
Je hebt wel eens van die weken, dat je teveel fruit in huis gehaald hebt, meer dan je op kan. Ik had zo'n week. Mijn fruitschaal zat overvol en de reine claudes hadden hun topmoment al even gehad. Ik gooi niet graag eten weg en al zeker geen fruit. Waarom niet verwerken in een crumble of jam van maken of deze pruimentaart bijvoorbeeld? Ik heb het me niet beklaagd.

Wat hebben we nodig:
  • 220 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 50 gr bloemsuiker
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel room
  • 1 koffielepel appelciderazijn
  • 100 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden
  • 2 eieren
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 koffielepel kaneel
  • 120 gr room
  • 30 gr patisseriebloem
  • 20 pruimen, gehalveerd en ontpit
Hoe gaan we te werk:
  • Beboter een grote, ronde taartvorm en bestuif hem lichtjes met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
  • We maken eerst het deeg. 
  • Meng de bloem met de bloemsuiker, het zout, de room en de azijn, in de keukenrobot.
  • Voeg de boterblokjes een voor een toe, door de vulmond.
  • Haal het deeg uit de keukenrobot van zodra het loslaat en begint samen te hangen.
  • Vorm een schijf van het deeg en wikkel die in plastic folie.
  • Laat het deeg 30 min in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak ondertussen het beslag.
  • Klop de eieren op met de griessuiker en de vanillesuiker.
  • Voeg de kaneel, room en bloem toe en meng nogmaals.
  • Rol het deeg uit op een lichtjes met bloem bestoven werkblad.
  • Breng het deeg voorzichtig over in de vorm, zonder aan het deeg te trekken.
  • Duw het deeg goed vast tegen de randjes en snij overtollig deeg weg.
  • Gebruik beide duimen om de deegrandjes wat omhoog te duwen.
  • Voorzie het deeg van een vel bakpapier* en leg daarop bakparels.
  • Bak de bodem 15 min blind voor.
  • Verwijder bakpapier en bakparels.
  • Schik de pruimen op het deeg.
  • Overgiet de pruimen met het beslag.
  • Schuif de taart 40 min in de oven of tot ze mooi gekleurd en gaar is.
TIP:

Neem een groot vel bakpapier en verkreukel het. Vouw het nu weer open en gebruik dit om je vorm blind voor te bakken. Makkelijker om je papier nadien weer te verwijderen.
Je kan ook eierpruimen gebruiken ipv reine claudes.

Reacties